Migrációkutató Intézet: Csökkent, de még mindig nagyon magas az illegális határsértések száma

Június végéig közel 95 ezer illegális átlépési kísérlet történt az Európai Unió határain idén. Ez nagyjából 30%-kal alacsonyabb az előző év azonos időszakában regisztrált számnál. A közép-mediterrán és a kelet-mediterrán a legforgalmasabb útvonalak, a legnagyobb érkezésszám-növekedést a nyugat-afrikai és a kelet-európai útvonalakon regisztrálták – derül ki a Frontex (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) július 11-én közzétett jelentéséből.

Amint arra hétfői Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet rámutatott, tavalyhoz hasonlóan idén is a Földközi-tenger középső része a legforgalmasabb EU-ba vezető folyosó. Az olasz és máltai partoknál júniusban 4500 törvénytelen határátlépést regisztráltak, ez 71%-kal kevesebb a tavaly júniusinál. Az első félév­ben összeszámolt 25 653 határsértés ugyan­akkor továbbra is a képzeletbeli dobogó legfelső fokára helyezi a térséget. Ez a szám 61%-os csökkenést jelent a tavalyi első félévhez képest. A legtöbb jogsértést bangladesi, szíriai és tunéziai állampolgárok követik el. A második legaktívabb migrációs útvonal az idei év első felében a Földközi-tenger keleti része volt, ahol az érkezők – leginkább szíriaiak, afgánok és egyiptomiak – száma 75%-kal, csaknem 25 ezerre nőtt.

Eközben a nyugat-afrikai útvonalon soha nem látott számú észlelést regisztráltak, az év első felében a Kanári-szigetekre érkező illegális migránsok száma 174%-kal, közel 20 ezerre nőtt az előző évhez képest, ebből júniusra 2600 érkező jutott. Ide Maliból, Szenegálból és Marokkóból érkeztek a legtöbben.

2024 első hat hónapjában a keleti szárazföldi határokon is jelentősen, 148%-kal, több mint 6700-ra nőtt az illegális határátlépések száma. Az itt észlelt személyek túlnyomó többsége ukrán állampolgár volt.

A La Manche-csatornán az Egyesült Királyság felé történő szabálytalan átkelések száma június végére meghaladta a 27 ezret, ami 24%-os növekedés. Leginkább afgán, vietnami és iráni állampolgárok igyekeztek elhagyni a kontinenst a Brit-szigetek irányába. A legnyugodtabb térség a nyugat-mediterrán volt: az 5654 érkezés a legkevesebb az összes útvonalon, s csupán 4%-kal több, mint a tavaly január–júniusi időszakbeli.

Eközben a hazánkat érintő nyugat-balkáni útvonalon tavalyhoz képest a közép-mediterránnál is jobban, 72%-kal csökkent a jogellenes belépések száma.

Ez a folyosó a 7-ből csupán a 4. legaktívabb. A határsértést elkövetők jellemzően Szíriából, Afganisztánból és Törökországból származtak.

A Frontex a nemzetállamoktól érkező adatok alapján havonta közöl jelentést arról, hogy az Európai Unió külső határainál mennyi illegális határátlépés történik. Az adatok az EU frontországaiban észlelt illegális határátlépések számára vonatkoznak, és nem az elkövetők számára. Ugyanaz a személy tehát a külső határ különböző pontjain többször is átlépheti a határt.

Címlapkép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek csónakkal a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötőjébe 2024. január 3-án. Fotó:  MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb