Nógrádi György a Vasárnapnak: Ettől kezdve nincs olyan ember, aki ne állna Donald Trump mögé

Ettől kezdve nincs olyan ember, aki ne állna Donald Trump mögé – mondta a Vasárnap.hu-nak nyilatkozva Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki szerint rengeteg a merényletkísérlet a világon mindenütt, rengeteg ember érzi úgy, hogy az igazát fegyverrel és nem szavazólappal képes elérni. Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi.

Hogyan történhetett meg a Donald Trump ellen elkövetett szombati merénylet? Egy volt amerikai elnökről beszélünk, nyilván nagyon védik, állítólag 130 méterről lőttek rá.

Biztonságban van Donald Trump, akit támadás ért Pennsylvania állambeli választási gyűlésén

Tele van minden kérdőjelekkel. Az utolsó komoly merénylet 1981-ben volt Ronald Reagan ellen, abból óriási botrány lett, mert az akkori külügyminiszter, Alexander Haig abból indult ki, hogy Reagan meghal, és ettől kezdve úgy viselkedett, mintha elnök lenne. Kirúgták. A jelenlegi helyzet nincs földolgozva. Tény az, hogy aki a merényletet végrehajtotta, akit agyonlőttek, republikánus volt, de az utolsó elnökválasztásnál pénzzel a demokratákat segítette. Tehát ez se teljesen stimmel.

A másik pedig az, hogy 120 méterről leadni lövést, és nem találni el valakit, ez elgondolkodtató.

Tény az, hogy Trump megúszta, tény az, hogy a füle megsérült, de az elnökválasztást folytatni tudja, és most a célja az, hogy a republikánus konvención őt jelöljék az Egyesült Államok következő elnökévé.

Nógrádi György biztonságipolitikai szakértő. Fotó: vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Lehetséges, hogy javítja az esélyeit a novemberi választásokon az, ami történt?

A válasz az, hogy

ettől kezdve nincs olyan ember, aki ne állna mögé. Látni kell, hogy még Obama és Biden is kiállt mellette,

mindenki azt mondja, hogy Amerikában ez nem lehet módszer. Zárójelben jegyzem meg, hogy Amerikában mindig módszer volt a fegyverek használata… Néhányan a Republikánus Pártból már most Bident teszik felelőssé, ami a politika játékszabályai szerint mindig így volt és mindig így is lesz. Ismétlem: rengeteg a kérdőjel a merénylet körül.

Volt bármi előjele a merényletnek? Akár a közbeszédben, mint a Robert Fico ellen elkövetett támadás kapcsán?

A választ az, hogy ennek soha nincs előjele, illetve utólag nézve mindig van előjele… Nagyon-nagyon nehéz dilemma, hogy mit tekintünk előjelnek. Utólag, ha megnézzük az eseményeket, mindent föl tudunk eleveníteni úgy, miszerint logikus a végkifejlet. A valóság azonban ennél sokkal-sokkal összetettebb, mert egy nap bejön sok tízezer információ. Ebből a tízezerből kigyűjteni, hogy melyik az a három, amelyeket utólag föl lehet majd használni, szinte lehetetlen. Látni kell, hogy egy elnökválasztási harcban millió ilyen történik.

Ezt mondta Biden a napokban: Itt az ideje, hogy Trumpot célkeresztbe állítsuk

Ha megnézzük a mostani brit választásokat, Farage-ot leöntötték egyszer, majd leöntötték még egyszer, de ezek nem halálos kimenetelű atrocitások voltak.

Rengeteg a merényletkísérlet mindenütt a világon, rengeteg ember érzi úgy, hogy ő az igazát fegyverrel és nem szavazólappal képes elérni.

Azt mondta az imént, hogy az elkövető republikánus volt, de az utolsó elnökválasztásnál pénzzel a demokratákat segítette. Térjünk vissza rá!

Igen, négy évvel ezelőtt már Trumppal szemben Bident támogatta anyagilag.

A hírek szerint csak 20 éves volt. Mit lehet tudni róla?

Semmit. Egy 20 éves fiú, aki 60-70 kilométerre lakott a nagygyűléstől, a kocsijával bejött, részt vett, merényletet hajtott végre, agyonlőtték, és ennél többet nyilvánvalóan nem. Természetesen föl fogják deríteni a kapcsolatait.

Előfordulhat hasonló atrocitás most Amerikában?

Bármikor, bárhol.

Címlapkép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje (k) feltartja kezét, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. A támadásban egy néző azonnal meghalt, miután fejbe lőtték, ketten pedig életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb