A Szombathelyi Egyházmegye közel 700 rászorulónak nyújt szociális és gyermekvédelmi ellátást napi szinten

A Katolikus Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az ÁGOTA Közösség 2024 áprilisában hozták létre a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumát, amelyhez most a Szombathelyi Egyházmegye is csatlakozott.

A megállapodást július 9-én Szombathelyen írta alá Dr. Székely János megyés püspök és Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, a Fórum elnöke – közölte a Vasárnap.hu szerkesztőségével a Szombathelyi Egyházmegye.

A Szombathelyi Egyházmegye közel 700 honfitársunknak nyújt szociális és gyermekvédelmi ellátást napi szinten, valamint több, mint 800 embernek ad munkát

– tudatták, s hozzátették, hogy az egyházmegyéhez kapcsolódó intézmények száma jelenleg 96, ezek nagyrészt oktatási intézmények és a szociális terület intézményei, amelyek nappali ellátást, valamint szociális alap- és szakellátást biztosítanak.

Az egyházmegye iskolát illetve óvodát összesen 17 település 27 telephelyén működtet, emellett van egy működő és egy készülőben lévő tanodájuk, valamint egy épülő bölcsődéjük. Négy idősotthont is fenntartanak. Ezeken felül támogatott lakhatást biztosítanak fogyatékkal élők és pszichiátriai betegek részére. A karitász működésében 680 pszichiátriai betegnek, szenvedélybetegnek, megváltozott munkaképességű személynek nyújtanak alapszolgáltatást.

Örülünk a Fórum létrejöttének. Szükség van arra, hogy az azonos értékrend alapján dolgozó intézményeknek legyen egy közössége, találkozási helye

– jelentették ki a közleményben.

A Fórumtól azt remélik, hogy az az intézmények közötti találkozási ponttá válik mind szakmai és módszertani, mind pedig a tapasztalatátadás és az érdekképviselet területén.

Országos hálózattá alakulva komoly háttérerőt jelentene a fenntartók számára is – jegyezték meg.

Ismertették, hogy a Fórum mint országos szakmai érték- és érdekszövetség a katolikus fenntartók összefogását tartja feladatának. Kiemelt céljuk a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer fejlesztéséhez szükséges feltételek szervezésében való részvétel, valamint szakmai segítségnyújtás, ajánlások és útmutatók készítése.

A Fórum tagjai fontosnak tartják az állami szereplőkkel történő szoros szakmai együttműködést, és vállalják az egészségügy, és a további társágazatok képviselőivel való szakmai konzultációk szervezését és megvalósítását – közölték.

Az érintett szervezetek vezetői sokat várnak a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumának együttműködésétől.

Hisszük: a katolikus szociális és gyermekvédelmi ágazat legfőbb küldetése, hogy minden egyes személy számára közvetítse az emberi méltóságot, az egyedi és megismételhetetlen élet szépségét, értékességét

– írták a közleményben.

Címlapkép: A megállapodást július 9-én Szombathelyen írta alá Székely János megyés püspök és Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, a Fórum elnöke. Forrás: martinus.hu


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb