Balaton télen-nyáron – Kedvezményes áron kínálna építési telkeket fiataloknak egy falu a magyar tengernél

Teli vannak emberekkel a Balaton környéki települések egész nyáron, sőt népszerű az elő- és utószezon is. Ha azonban hazamennek az üdülők, ki marad otthon? Fiatalok egyre kevesebben, nekik magasak az ingatlanárak, drága az élet, és még drágább az önálló életkezdés a magyar tengernél.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciójának tagja több helyütt, például májusban, a Veszprémben megtartott Balaton konferencián beszélt arról, hogy demográfiai válság érte el a térséget, az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés érhető tetten a Balatonnál.

Egyfelől a drága, az országos tekintetben is magas ingatlanárakat jellemzően nem tudják megfizetni a családalapítás előtt álló fiatalok. Másfelől, ha örökségként jutnak ilyen ingatlanhoz, eladják – éppen a magas ár miatt. Így válnak a korábban télen-nyáron lakott balatoni házak is üdülőkké.

A sonline.hu oldal cikke szerint Balatonszentgyörgyre ugyan új házasok, kisgyermekes szülők is beköltöznek, de az elöregedés ennek ellenére folyamatos. Az öregedő településszerkezet egyik okozója a külföldiek beáramlása, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért rontják a település korfáját.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019 és 2023 között 34,9 százalékkal nőtt a hazánkba települő németek száma. Ennek okairól nemrég írtunk.

Berlini „emigráns” Budapesten: Magyarország olyan élhető, amilyen régen Németország volt!

A fent hivatkozott oldalnak Farkas László Nándor polgármester azt nyilatkozta, hogy a 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja Balatonszentgyörgy lakosságának.

A tervezett intézkedéseinkkel enyhítenénk a helyzeten. Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak biztosítanánk kedvezményes telkeket. Az oda vezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján

– mondta.

Balatonmáriafürdőn hasonló gondok tapasztalhatók. Galácz György polgármester úgy látja, a balatoni térség városaiban kevés a munkalehetőség, nincs kellő mennyiségű – a munkára kész fiatalokat foglalkoztatni képes –  ipari szereplő. A vendéglátás mint foglalkoztatási forma önmagában nem elégséges.

Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke szerint már évtizedek óta tart a régió lakosságának idősödése. Sok nyugdíjas dönt úgy, hogy a jól megérdemelt nyugdíjas éveket a Balaton partján kezdi meg.

Szívesen látjuk az idősebbeket, de el kell mondani, hogy hozzák magukkal a szociális és egészségügyi problémáikat is

– mutatott rá a szövetség elnöke egy, az elöregedő települések számára szintén kezelendő, komoly erőfeszítéseket igénylő problémára.

Címlapkép: A keszthelyi Szigetfürdő strandja 2024. május 4-én. Fotó: MTI/Katona Tibor


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb