Matteo Salvini pártja, az olasz Liga is csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsoporthoz

Hétfőn, hosszú munka után, a Ligával megszületik Brüsszelben a patrióták nagy csoportja, amely meghatározó lesz Európa jövőjének megváltoztatásában – közölte közösségi oldalán Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője hétfőn.

Matteo Salvini bejegyzése azelőtt született, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakciója megtartja ülését, amelyet a korábbi közlés szerint július 8-ra tűztek ki.

Matteo Salvini kezdettől fogva támogatta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke kezdeményezését a Patrióták Európáért megalakítására.

Baráti jobb – Matteo Salvini üdvözölte a magyar-osztrák-cseh hazafias erők összefogását

A június 30-án Bécsben tartott hármas találkozón született pártformációhoz azóta több európai erő csatlakozott.

A Liga vezetője a franciaországi választásokat is kommentálta hangoztatva, hogy a “mindenki egy ellen” politikai taktikája csökkentette ugyan a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) mandátumait, de nem vett vissza a párt támogatottságból.

A Le Pennel szemben Emmanuel Macron francia elnök által létrehozott “kupac megnyerte a választásokat”, de nincsen többsége a kormányzáshoz, miközben az RN-nek soha ennyi képviselője nem volt a párizsi nemzetgyűlésben: az RN “a legtöbb szavazatot szerző párt maradt a média teljes csendjétől kísérve” – hangoztatta Matteo Salvini, aki most az ID-ben szövetségese az RN-nek.

Az exit poll-eredmény szerint a baloldali szövetség végzett az élen a francia választások második fordulójóban – Megelőzték Macron és Le Pen pártját is

Salvini rámutatott, hogy zavargók több francia városban kövekkel támadtak a rendőrökre, “káosz lett a parlamentben, miközben az utcákon kommunisták és szélsőbaloldali csoportok ujjongtak, iszlámbarátok, antiszemiták”.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre