Csaknem 800 roma zarándokol a szentkúti nemzeti kegyhelyre

Mintegy 30 településről csaknem 800 zarándok érkezik szombaton Mátraverebély-Szentkútra, az országos roma zarándoklatra, amelyet Székely János püspök, a Roma Pasztorációs Bizottság elnöke vezet, a szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek lesz – tudatta a Nógrád vármegyei kegyhely sajtófőnöke kedden.

Kerekes-Dancsok Regina elmondta, az idei roma zarándoklat az imádság évéhez kapcsolódik.

Országos roma zarándoklatra hívják a híveket Mátraverebély-Szentkútra

Ferenc pápát idézve hozzátette: mindenkinek szüksége van belső életre és arra, hogy visszavonuljon egy olyan térbe és időbe, amelyet az Istennel való kapcsolatnak szentel, de ez nem jelent menekülést a valóság elől.

A sajtófőnök úgy fogalmazott,

az egyház nagy családjában is meg lehet élni a találkozás és a közös imádság örömét.

Mátraverebély-Szentkúton szombat reggel dicsőítés, tanúságtétel és gyónási lehetőség várja a zarándokokat, majd Székely János püspök tanítását hallgathatják meg a zarándokok. A 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek lesz.

Délelőtt a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ebéd után pedig a zarándokcsoportok rövid, 5-8 perces műsort adnak elő.

A cigány vallásosság hagyományos megnyilvánulása a zarándoklat, amely nemcsak a roma kultúra része, hanem a személyes hit és közösségi megújulásának eszköze is

– tette hozzá Kerekes-Dancsok Regina.

(MTI)

Címlapkép: Mátraverebély-Szentkút. Oltárkép mozaik részlet (Jézus megkoronázza a mennyekbe felvett királynét, Máriát). Fotó: Vasárnap.hu/ Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre