Marine Le Pen pártja vezet a franciaországi nemzetgyűlési választások első fordulója után

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.

A radikális baloldal, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség második helyen végezhetett mintegy 29 százalékos támogatottsággal, míg Emmanuel Macron francia elnök centrista tábora a szavazatok 20,5-23 százalékát tudhatja magáénak.

Az Elabe BFM TV televízió számára elvégzett becslése szerint a Nemzeti Tömörülés és szövetségesei 260-310 parlamenti helyhez juthatnak a július 7-én esedékes második fordulóban, míg az Ipsos 230-280 mandátumot előlegezett meg a France Television megbízásából elvégzett előrejelzésében.

A francia alsóházban 289 mandátumra van szükség az abszolút többséghez.

Marine Le Pen vasárnap este közölte, hogy Emmanuel Macron táborát „majdnem sikerült eltörölni” a választások első fordulójában.

Felszólítom Önöket, hogy csatlakozzanak a szabadság, biztonság és testvériség koalíciójához

– sürgette a szavazókat Marine Le Pen.

Mint mondta, a politikában semmi sem természetesebb egy hatalomváltásnál és egyben óva intett a pártja elleni hamis félelemkeltéstől. Kijelentette: annak érdekében, hogy meg lehessen kezdeni Franciaország újjáépítését, a választópolgároknak abszolút többséghez kell segíteniük a törvényhozás alsó házában a pártját a második fordulóban.

„Szívből mondunk köszönetet a választóknak és üdvözöljük ezt az eredményt, mint a politikai változás felé tett első lépést és a megtisztelő és minket kötelező bizalom jelét” – mondta Marine Le Pen, akit már az első fordulóban újraválasztottak képviselőnek az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen. Az ellenzéki pártvezér azt kérte a francia néptől, hogy adjon abszolút többséget a Nemzeti Tömörülésnek a kormányzáshoz a jövő vasárnapi második fordulóban.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke kijelentette, hogy

készen áll pártja győzelme esetén a miniszterelnökségre.

„(Az államfővel politikai) társbérletben dolgozó miniszterelnök lennék, aki tiszteli az alkotmányt és a köztársasági elnök hivatalát, ugyanakkor rendíthetetlen az általunk végrehajtott politikában” – hangsúlyozta Bardella, aki korábban többször megerősítette, hogy csak akkor vállalja a kormányzást, ha pártja megszerzi az abszolút többséget a második fordulóban.

A voksolás legfőbb tétje, hogy a Nemzeti Tömörülés fennállása óta először a legnagyobb parlamenti párttá válik-e, és meg tudja-e szerezni a kormányzáshoz szükséges többséget. Ebben az esetben úgynevezett politikai társbérlet alakul ki, azaz Emmanuel Macron és az ellenzéke által adott kormány közösen fogja vezetni az országot.

Emmanuel Macron francia elnök. Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Emmanuel Macron „széleskörű demokratikus és republikánus összefogásra” szólított fel a nemzetgyűlési választások egy hét múlva esedékes második fordulójában a Nemzeti Tömörülés ellen. Az államfő egyben arról is beszélt, hogy a magas választói részvétel jelzi, az emberek mennyire fontosnak tartják ezt a voksolást és kívánságukat, hogy egyértelművé tegyék a politikai viszonyokat.

Gabriel Attal miniszterelnök „köszönetet mondott mindazoknak, akik bizalmat szavaztak” az elnöki tábornak a parlamenti választások első fordulójában.

Ennek az estének az a tanulsága, hogy a szélsőjobb a hatalom kapujában áll

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a cél most az, hogy „megakadályozzuk, hogy a Nemzeti Tömörülés a második fordulóban abszolút többséghez jusson, hogy uralja a nemzetgyűlést, és így az országot a szégyenletes programjával kormányozza”. „Egyetlen szavazatot sem szabad a Nemzeti Tömörülésnek adni. Franciaország azt érdemli, hogy ne habozzunk. Soha” – tette hozzá, kiemelve, hogy „erkölcsi kötelességünk mindent megtenni, hogy megakadályozzuk a legrosszabbat”. A kormányfő bejelentette, hogy a második fordulóba a harmadik helyen továbbjutott jelöltjeit az elnöki többség visszalépteti, és szavazóit „egy olyan másik jelölt támogatására kéri, aki hozzánk hasonlóan védelmezi a köztársaság értékeit”.

Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Engedetlen Franciaország vezetője a választási eredményt az államfő „súlyos és vitathatatlan vereségeként” értelmezte. Ugyanakkor bejelentette, hogy a baloldalnak a korábbi választásokon képviselt álláspontjával összhangban a baloldali összefogás visszalépteti azokat a jelöltjeit, akik a harmadik helyen jutottak be a második fordulóba, annak érdekében, hogy megakadályozza a Nemzeti Tömörülés győzelmét.

A választópolgárok 65,8-67 százaléka járult vasárnap az urnákhoz, ilyen magas részvételre 1988 óta nem volt példa az első fordulóban.

A választás módja miatt az eredményt meghatározza a részvételi arány: az állampolgárok csak egyéni jelöltekre szavazhatnak, a biztos győzelemhez az első fordulóban 50 százalék plusz egy szavazatot kell elérnie egy jelöltnek. Ha egy körzetben ez senkinek sem sikerül, akkor a jövő vasárnapi második fordulóban minden, a regisztrált szavazók körében 12,5 százalékot, a leadott szavazatoknak pedig legalább 25 százalékát elért jelölt indulhat.

A becslések szerint az 577 választókörzetből mintegy háromszázban jutott tovább mind a három nagy politikai tábor jelöltje a második fordulóba, így a baloldal és az elnöki tábor visszaléptetései a következő napokban változtathatnak az erőviszonyokon a második fordulóban.

(MTI)

Címlapkép: Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt frakcióvezetője beszél a párt párizsi eredményváróján az európai parmaenti választások estéjén, 2024. június 9-én. Fotó: MTI/AP/Lewis Joly


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb