Potápi Árpád János: Több száz külhoni magyar közösség életét és mindennapjait segíti az Együttműködő Nemzet Program


Hirdetés

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Együttműködő Nemzet Program „Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása” című pályázati kiírás keretében – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A szerkesztőségünknek az államtitkárság által kedden eljuttatott közleményben azt írják, Potápi Árpád János felidézte:

2024 az együttműködő nemzet éve a nemzetpolitikában.

Ennek jegyében hirdették meg a külhoni magyar szervezeteknek szóló pályázati felhívást idén márciusban. A pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való kapcsolatai fejlesztésének előmozdítása, valamint magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése volt – idézték fel.

A kiírásra a magyarság szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek nyújthattak be pályázatot működésük, fejlesztéseik és eszközbeszerzéseik támogatására, valamint programjaik és rendezvényeinek megvalósítására. A pályázat keretösszege 2 milliárd Ft volt, az egy pályázattal elnyerhető összeg pedig maximum 2 millió Ft.

A támogatható célok között szerepelt többek között az infrastrukturális fejlesztés és eszközbeszerzés támogatása, képzőművészeti alkotások (szobor, emlékjel, emléktábla) létrehozásának támogatása, magyar nyelvű írott és elektronikus sajtó, könyvkiadás, támogatása, oktatási-nevelési, kulturális és hagyományőrző programok, rendezvények, fesztiválok, valamint szórványprogramok támogatása, hitéleti, egyházi, ifjúsági és sportprogramok támogatása – írták.

A felhívásra 2 161 darab pályázat érkezett, amelyből összesen 1 922 nyert támogatást. A nyertes pályázatok száma régiónként:

  • Erdély – 1 028
  • Felvidék – 453
  • Vajdaság – 218
  • Kárpátalja – 164
  • Horvátország – 41
  • Szlovénia – 18

A támogatást nyert projektek között szerepel például a Kolozsvári Magyar Diákszövetség programjainak megvalósítása, a 14. Brassói Magyar Napok szervezésének támogatása, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház iskolabusz programja, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör működésének támogatása, a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Hivatal programjainak és a Beregrákosi Gimnázium infrastrukturális fejlesztésének támogatása, a kopácsi „Arany János” Magyar Kultúregyesület eszközbeszerzésének támogatása és számos más projekt – sorolták.

Potápi Árpád János kiemelte:

a pályázattal támogatott mintegy kétezer cél több száz külhoni magyar közösség életét és mindennapjait fogja segíteni, az egyházi területtől kezdve a kulturális, oktatási és ifjúsági programokon át a sport területéig.

Hozzátette: a külhoni magyarság intézményrendszerének folyamatos és kiszámítható támogatása a külhoni magyar civil és egyházi szervezetek segítésén keresztül a jövőben is kiemelt nemzetpolitikai cél marad.

Címlapkép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Fotó: MTI/Soós Lajos

'Fel a tetejéhez' gomb