Kocsis Máté: Kizárt, hogy a Fidesz magyarellenes román párttal üljön egy frakcióba az Európai Parlamentben!

A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt – szögezte le közösségi oldalán Kocsis Máté, a kormánypárt országgyűlési frakciójának vezetője.

Az Európai Konzervatívok és Reformisták (European Conservatives and Reformists; ECR) már 88 mandátummal bír az Európai Parlamentben azzal, hogy szerdán befogadta soraiba a szélsőséges magyarellenes kijelentései miatt hírhedt román nacionalista AUR-t  (Alianța pentru Unirea Românilor, magyarra fordítva: Románok Egyesüléséért Szövetség).

Ennek következtében a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártcsaládja már a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkezik az Európai Parlamentben.

Az AUR elnöke, George Simion a közelmúltban „ronda, soviniszta kreálmánynak” nevezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ).

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök többször is jelezte, hogy az Európai Néppártból (European People’s Party, EPP) való kilépése óta a függetlenek közt politizáló Fidesz szívesen menne az ECR-be, azonban annak több tagpártja elutasítja azt – írta a Mandiner.hu. Így a Finn Párt, a belga Új Flamand Szövetség, a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) és a Svéd Demokraták is, tették hozzá.

Címlapkép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Fotó: MTI/Katona Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre