A Hezbollah síita fegyveres mozgalom vezetője megfenyegette Ciprust

Ciprus csütörtökön visszautasította Hasszán Naszrallah, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom vezetőjének fenyegetéseit, aki előző nap óva intette az uniós szigetországot az izraeli hadsereggel való együttműködéstől.

Ha Ciprus az izraeli hadsereg rendelkezésére bocsátja repülőtereit és katonai bázisait, akkor „a háború részesévé válik” – mondta Naszrallah.

„A Hasszán Naszrallah által tett célzások nem felelnek meg a valóságnak” – reagált Konsztantinosz Letübiotisz ciprusi kormányszóvivő a ciprusi RIK közszolgálati rádióban.

Az elmúlt években az izraeli és ciprusi média többször is beszámolt arról, hogy az izraeli hadsereg különleges egységei a szigetországban ciprusi egységekkel együtt gyakorlatoztak.

A Libanon és Izrael között kialakult ellentétek miatt, egyre nagyobb az aggodalom, hogy az izraeli hadsereg és a Hezbollah közötti határ menti összecsapások tovább eszkalálódhatnak.

Az izraeli hadsereg kedden este közölte, hogy jóváhagyta a műveleti terveket egy libanoni offenzívához. Aznap Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter is figyelmeztetett, hogy hamarosan döntés születhet a libanoni Hezbollah síita szervezet elleni háborúról.

(MTI)

Címlapkép: Korábbi felvétel a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet tagjairól, akinek vezetője megfenyegette Ciprust. Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb