Német-magyar meccs a foci Eb-n – Szijjártó Péter: Minden eddiginél többen regisztráltak konzuli védelemre – VIDEÓ

Közel megháromszorozódott a konzuli védelemre regisztráltak száma a labdarúgó Európa-bajnokság német-magyar csoportmérkőzésére a Svájc elleni előző hétvégi meccshez képest, ezért Stuttgartban is tizenegy konzul fogja segíteni a magyar szurkolókat szerdán – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról tájékoztatott, hogy megerősített konzuli jelenlétet rendelt el a mai napra is, ugyanis több mint tízezer jegy került magyar állampolgárokhoz szervezett módon, és valószínűleg ennél is több honfitársunk lesz a stadionban.

Stuttgartban tizenegy magyar konzul fogja majd segíteni a magyar szurkolókat. A város repülőterén, a vasútállomáson, a szurkolói zónában, a stadionnál, a vonulás során is szolgálatot teljesítenek magyar konzulok

– közölte.

“A mobil konzuli irodánk a mai napra is kitelepült, a szurkolói zónában természetesen. 14 órakor indul a szurkolói vonulás, három évvel ezelőtt a rendőrök Németországban ezt nem engedélyezték, de most erre is lehetőség van” – tette hozzá.

“Tizenegy magyar konzul tehát, továbbra is három ügyeleti telefonszám: +36 30 084 1605, +36 30 387 0636, +36 30 120 9151. Állnak az önök rendelkezésére, hogyha valami baj van, akkor forduljanak kérem bizalommal a kollégáimhoz” – mondta.

A miniszter arra is kitért, hogy összesen 2282 magyar drukker regisztrált konzuli védelemre, ez a valaha mért legmagasabb szám futballmérkőzés kapcsán, csaknem háromszor annyi, mint a Svájc elleni meccs előtt.

Az MLSZ minden támogatást és segítséget megad a magyar szurkolóknak a foci Eb-n

Utóbbiról szólva pedig rámutatott, hogy az első mérkőzéssel összefüggésben összesen tizenhét konzuli esetet jegyeztek fel, egy kivételével mindet kisebb ügyben.

“Egy komolyabb ügyünk volt, rendőrségi ügy, amelyre pirotechnikai eszközök használata miatt került sor. Ezért erre most is szeretném felhívni a figyelmet. A pirotechnikai eszközök használatát a német hatóságok tiltják, és mint a legutóbbi események is mutatják, ezt a tiltást komolyan is veszik, annak érvényt is szereznek, úgyhogy arra kérem önöket, a pirotechnikai eszközök használatától lehetőleg tartózkodjanak a mai napon is, hogy a rendőrségi eseteket meg tudjuk úszni” – mondta.

Szijjártó Péter emlékeztetett a magyar-német mérkőzésre a legutóbbi Európa-bajnokságon, s az akkori körülményekre, amelyek szavai szerint “nem a legkellemesebb emlékeket hívják elő a memóriánkból”, azonban tudatta, hogy kollégái most sokkal jobb együttműködésről számoltak be a helyi hatóságokkal.

Horváth József szerint megmosolyogtató a német főrendőr magyar szurkolókról tett kijelentése

A hatóságok sokkal rugalmasabbak, ezért reméljük, hogy a mai mérkőzés kevesebb kellemetlenséggel jár majd, mint a három esztendővel ezelőtti

– jelentette ki.

Magyar győzelmet és kevés konzuli esetet kívánok a mai napra is. Jó szurkolást mindenkinek!

– összegzett.

(MTI)

Címlapkép: Magyar szurkolók a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország – Magyarország mérkőzés előtt a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre