Hölvényi György: Az Európai Néppárt balra tolódott

Az Európai Néppárt (EPP) és európai parlamenti (EP-) frakciója megváltozott, az évek során balra tolódott – jelentette ki Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője szerdán Brüsszelben adott sajtónyilatkozatában.

Kedden a KDNP azt a döntést hozta, hogy távozik az EPP-ből és annak frakciójából, mivel nem tud azonosulni a párt háborús doktrínájával, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP-frakcióba.

Távozik a KDNP az Európai Néppártból!

Hölvényi György elmondta, hogy a Fidesznek az EPP-ből három éve történt kilépése után a KDNP

nagy kompromisszumok árán együtt tudott működni a Néppárttal, azonban mostanra egy olyan helyzet alakult ki, amilyet semmilyen szempontból sem lehetett tolerálni.

Véleménye szerint az EPP-nek politikai szükségszerűség, hogy növelje tagjainak számát, azonban a magát kereszténydemokratának tartó párt túllépett saját értékein, és “sodródott az árral”. Példaként hozta fel, hogy a frakción belül nem lehet már a családügyekről beszélni, az utóbbi időben “a béke szót sem lehetett kimondani”, továbbá a genderkérdésekről sem lehetett nyíltan vitatkozni.

Mint mondta, kereszténydemokrata politikusként saját munkáját továbbra is következetesen, ezen értékek mentén fogja folytatni.

Óriási kihívások vannak a családdal, nemzettel, környezetvédelemmel, mondhatjuk úgy, hogy a teremtésvédelemmel és általában az emberi méltósággal kapcsolatban, de az Európai Parlament ahelyett, hogy európai megoldásokat találna, baloldali ideológiától túlfűtött, egyirányú kommunikációt folytat

– tette hozzá.

Hölvényi György: Ha nem lesz jobboldali fordulat, akkor a teljes káosz időszaka jön el az Európai Unióban

A képviselő szerint a legfontosabb, hogy találni kell egy, a kereszténydemokrata értékekhez nagyon közel álló politikai csoportosulást, hogy a munka folytatódhasson.

“Nagyon sok olyan kérdés van, amelyre hiányoztak a kereszténydemokrata válaszok, és ezt az űrt kalandorok próbálják betölteni. Ennek kell tulajdonképpen európai szinten és adott esetben nemzeti szinten is gátat szabni”

– jelentette ki.

A KDNP-s képviselő arra is kitért, hogy az EPP a választások relatív győzteseként a legfontosabb tisztségekért küzd most az EU-ban, és a baloldalnak ezekért cserébe konkrét ideológiai követelései vannak, így a Néppárt feláldozza alapvető értékalapú politikáját.

A baloldal a legkeményebb ideológiai alapú kompromisszumokat akar, és ezen az oltáron áldozta fel az EPP a kereszténydemokrata, konzervatív és adott esetben még a liberális jellegét is

– jelentette ki Hölvényi György.

(MTI)

Címlapkép: Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője

Iratkozzon fel hírlevelünkre