Atrocitások, háborús bűncselekmények és humanitárius katasztrófa: a szudáni menekültválság


Hirdetés

2023. április óta több mint kétmillióan menekültek el Szudánból, miközben a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) arra figyelmeztet, hogy a belső menekültek száma a napokban meghaladhatja a 10 millió főt. Az IOM statisztikái szerint a Szudánban tartózkodó belső menekültek többsége nő, és több mint egynegyede öt év alatti gyermek, akik fokozottan ki vannak téve az éhínség és a betegségek veszélyének – mutatott rá a szerdai Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Mint írták, a szudáni rivális katonai frakciók, az Abdel Fattah al-Burhán tábornok által vezetett Szudáni Fegyveres Erők (SAF) és a Mohamed Hamdán Dagalo tábornok vezette Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között tavaly tavasszal fellángolt konfliktus tovább destabilizálta a régiót. Szudánban és a szomszédos országokban már a polgárháború kitörése előtt több mint 40 millió embert sújtott akut élelmiszerhiány és több mint 13 millió ember élt menekültként vagy belső menekültként.

Szudán a 2023-ban áprilisában kezdődő polgárháborút megelőzően több mint 1,1 millió menekültet fogadott be a szintén konfliktusokkal terhelt szomszédos országokból, miközben több mint 2,8 millió belső menekültnek adott otthont

– részletezték.

A polgárháború kirobbanása óta azonban több mint kétmillióan hagyták el az országot és kerestek menedéket a szomszédos országokban, jellemzően Csádban, Dél-Szudánban és Egyiptomban. Az IOM jelentése szerint a konfliktus első évében, 2024 áprilisáig Csádba több mint 730 000, Dél-Szudánba több mint 629 000 fő érkezett, míg az Egyiptomban menedéket keresők száma meghaladta az 500 000-et – tették hozzá.

Szudánban a konfliktus következtében a közszolgáltatások rendszere összeomlott, az infrastruktúra, beleértve az egészségügyi ellátást és az oktatást, teljesen működésképtelenné vált. Az alapvető élelmiszerek ára drasztikusan megemelkedett, ami miatt a lakosság nagy része nem fér hozzá a szükséges és elegendő táplálékhoz. Az üzemanyag, a víz és más létfontosságú erőforrások is hiánycikké váltak, ami tovább súlyosbítja a humanitárius krízist. Az ENSZ becslései szerint legalább 25 millió ember szorul humanitárius segítségre – írták.

A konfliktust megelőzően a belső menekültek többsége, csaknem 79%-a a nyugati Darfúr tartományban lévő táborokban élt, amely most újra a belső elvándorlás fő színterévé vált. A biztonság azonban gyorsan romlik Darfúr egyes részein. Nyugat-Darfúrban az RSF által támogatott arab milíciák folyamatos atrocitásokat követnek el, a becslések szerint legalább 15 000 civil vesztette életét a célzott, etnikai alapú támadásokban. Rendszeresek a kínzások és a szexuális erőszak. Észak-Darfúr központjában, El Fasherben 800 000 civil rekedt az ostromgyűrűben, megfelelő egészségügyi ellátás és élelem nélkül. Az Al Fasherből kivezető főutak le vannak zárva, megakadályozva a civilek biztonságosabb területekre való menekülését és a humanitárius segélyek eljuttatását – ismertették.

A konfliktus brutalitása és intenzitása nem enyhül, miközben a belső menekültek mintegy 70%-át éhínség fenyegeti. A helyzet romlása komoly biztonsági kockázatot jelent a térség destabilizációja és a fegyveres csoportok előretörése miatt

– írta elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Címlapkép: A harcok elől északra menekülő szudániak a holmijukat viszik, miután az Abu Szimbel-i határátkelőnél beléptek Egyiptomba 2023. május 18-án. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a fegyveres konfliktus április 15-i kezdete óta 84 ezer szudáni keresett menedéket Egyiptomban. Az ENSZ 200 ezerre becsüli az utóbbi egy hónapban külföldre menekülő szudániak számát. Fotó: MTI/EPA/Háled el-Fiki

'Fel a tetejéhez' gomb