Orbán Viktor: Mindig is megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják föl

Mindig is megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják föl – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a momentumos Bedő Dávidnak adott válaszában az Országgyűlésben hétfőn az azonnali kérdések és válaszok órájában.

Bedő Dávid (Momentum) felidézte, a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő Karsai Dániel alkotmányjogász ügye és a szabad életvégi döntések kérdése lassan egy éve meghatározó közéleti téma Magyarországon.

Nehezményezte, hogy a kormány többször visszautasította az eutanázia bevezetését, és hogy az ügyben benyújtott népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Bizottság, a Kúria és az Alkotmánybíróság is visszautasította.

Bízom abban, hogy a kormány álláspontján lehet változtatni párbeszéd útján, ha megismerik egy haldokló, szenvedő beteg mindennapjait

– fejtette ki a képviselő, aki Karsai Dániel meghívását is továbbította a miniszterelnöknek.

Orbán Viktor válaszában azt mondta:

mindig is megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják föl.

Nem meglepő, hogy az Alkotmánybíróság nem tette lehetővé a népszavazást, hiszen az Alkotmánnyal ellentétes népszavazási kérdéseket nem lehet vitára bocsátani – szögezte le a kormányfő, s hozzáfűzte: a kormány és maga is a hatályos Alaptörvény alapján áll.

Bedő Dávid viszontválaszban megfogalmazott javaslatára, miszerint ezt a jogvitát lefolytathatná Karsai Dániellel, Orbán Viktor kiemelte, hogy Bedő megvetendő álláspontot képvisel, mert azt akarja elérni, hogy egy szenvedő ember egy politikai vita tárgya legyen.

Továbbra is az élet oldalán állunk, mindig is ott álltunk, és nem állunk át a halál oldalára, ahonnan ön hozzám intézte a kérdését

– közölte.

(MTI)

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. június 10-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre