Ünnepre készülődnek – A Váci Egyházmegye a közeljövőben ünnepli ezeréves fennállását

A Váci Egyházmegye a közeljövőben ünnepli ezeréves fennállását, amelyre Marton Zsolt megyés püspök hároméves lelki felkészülést kezdeményezett az egyházmegye közösségei számára. Ezt a folyamatot a plébániákról, közösségektől, valamint intézményekből érkező küldöttek segítik – ismertette honlapján az egyházmegye.

Mint írták, az egyházmegye rendszeres találkozókkal, módszertani anyagokkal támogatja az ima-katekézis alkalmak helyi előkészítését és megszervezését. A több mint száz jubileumi küldött június 1-jén Vácon, a PüspökVác Rendezvényközpontban találkozott, hogy együtt hangolódjanak a jubileumi készület második évére, amelynek fókuszában a közösség áll.

Reggeli, rövid imádság és köszöntő után Virág Edina (Börzsönyalja Egyházközségek) és Dr. Hovanyecz Virág (Rákóczifalva) jubileumi küldöttek osztották meg tapasztalataikat arról, hogy az ő egyházközségükben hogyan tudták jól megszervezni az alkalmakat, milyen egyediségeket és közösségformáló elemeket vittek bele, és milyen nehézségekkel találkoztak a szervezés során, amelyet végül sikerült megoldaniuk a Szentlélek közreműködésével – tudatták.

Ezt követően Marton Zsolt váci püspök Az egység című előadása következett, amelyhez rövid bevezetőt tartott dr. Fejérdy András egyháztörténész, A communió-egyháztan címmel.

Ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20)

– mondta a főpásztor. A tanítás után kiscsoportban beszélhették át a küldöttek, hogy számunkra mit jelentettek az elhangzottak.

Az év során a résztvevők hallhatnak majd előadást a közösségi egyház gyakorlati megvalósulásáról, a közösségben jelen lévő karizmákról, arról, hogyan építik a fájdalmak és a megbocsátás a közösséget és elmélkedhetnek majd arról, hogy miért fontos, hogy a közösség középpontjában az eucharisztia álljon – közölték.

Az ünnepre való felkészülést a plébániákról, közösségektől, valamint intézményekből érkező küldöttek segítik a Váci Egyházmegyében. Forrás: vaciegyhazmegye.hu

Közel 60 plébánián indult már el eddig az Ima-katekézis nevű jubileumi felkészülés a Váci Egyházmegyében és legalább 8 plébánián az első évre ajánlott mind az öt ima-katekézis alkalmat megtartották. Figyelembe véve, hogy vannak olyanok, akik 3-4 alkalmon is ott voltak, csaknem 2700 fő vett részt ezeken az alkalmakon az elmúlt egy évben – írták a tájékoztatásban.

A Váci Egyházmegye is egyike azon tíz püspökségnek, amelyet a hagyomány szerint Szent István alapított. Bár hiteles forrás nincs az alapítás évéről, azt a történészek 1025-1030 körülre datálják.

Címlapkép: A Váci Egyházmegye a közeljövőben ünnepli ezeréves fennállását, amelyre Marton Zsolt megyés püspök hároméves lelki felkészülést kezdeményezett az egyházmegye közösségei számára. Forrás: vaciegyhazmegye.hu

'Fel a tetejéhez' gomb