A Monaco focistája négy meccses eltiltást kapott, mert nem vett részt egy homofóbia-ellenes kampányban

A francia labdarúgó bajnokságban szereplő Monaco középpályása, Mohamed Camara négy mérkőzésre szóló eltiltást kapott a francia ligától, miután a klub szezon utolsó bajnoki mérkőzésén eltakarta a mezén lévő homofóbia-ellenes feliratot.

A francia liga fegyelmi bizottsága közölte, a mali válogatott játékost azért büntette meg, mert nem volt hajlandó „egy vagy több, a homofóbia elleni küzdelemre felhívó akciót végrehajtani”.

A szövetség a bajnokság utolsó fordulójában rendezte meg a diszkrimináció elleni éves kampányeseményét, amelynek során minden csapat egy olyan feliratú emblémát viselt, amelyen a „homofóbia” szó szerepelt, áthúzva. Camara leragasztotta a feliratot csapata Nantes elleni 4-0-s győzelme alatt, és kihagyta a meccs előtti csoportképet is, ahol minden játékos egy ugyanilyen feliratú transzparens előtt állt.

Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter „elfogadhatatlannak” nevezte Camara tettét, és „szigorú szankciókat” követelt mind a játékos, mind a klub ellen.

A Monaco edzője, Adi Hütter a mérkőzés után elmondta, hogy a klub támogatja a szövetség kezdeményezését, Camara cselekedete pedig „személyes döntés” volt.

Ez volt a negyedik egymást követő szezon, amikor a franciaországi profi klubok felkérést kaptak arra, hogy szivárványszínű mezszámokat, karszalagokat vagy felvarrókat használjanak a mezükön az LMBTQ-mozgalom támogatására. Minden évben vannak hasonló ellentétek.

2022-ben Idrissa Gueye, aki jelenleg az angol Everton játékosa, akkor pedig a Paris Saint-Germain csapatában játszott, megtagadta a részvételt egy olyan mérkőzésen, amelyen a játékosoknak szivárványszínű számokkal ellátott pólót kellett viselniük. Macky Sall szenegáli elnök nyilvánosan támogatta Gueye-t, kijelentve, hogy „vallási meggyőződését tiszteletben kell tartani”.

Forrás: apnews.com

Címlapkép: A ferencvárosi Muhamed Besic (j) és Mohamed Camara (középen), a francia csapat mali játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 2. fordulójában játszott AS Monaco – Ferencváros mérkőzésen a Monte-Carlo-i II. Lajos Stadionban 2022. szeptember 15-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb