Kiszelly Zoltán: Karácsony leválthatóvá vált, a változást akaró szavazók többségben vannak Budapesten

Karácsony leválthatóvá vált, a változást akaró szavazók többségben vannak Budapesten – mondta Kiszelly Zoltán politológus a Vasárnap.hu-nak arra a kérdésünkre, hogy miként alakulhat a budapesti főpolgármester választás azután, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépett.

Mint ismert, a Fidesz-KDNP jelöltje pénteki videóüzenetében arra kérte támogatóit, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listán pedig az általa vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzanak a vasárnapi önkormányzati választáson.

Szentkirályi Alexandra Vitézy Dávid javára visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, de marad a Fidesz-KDNP fővárosi listájának élén – VIDEÓ

Budapesten változás jöhet

– szögezte le oldalunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán.

A politológus felhívta a figyelmet arra a pénteken kiadott közvélemény-kutatásra – a Századvég honlapján látható –, amelyből az derül ki, hogy „egy Vitézy-Karácsony versenyben Vitézy Dávid 48 százalékot kapna és legyőzné Karácsony Gergelyt”.

Azt mutatja meg a kutatásunk, hogy többségben vannak a változást akaró szavazók Budapesten. Vitézynek nagyobb tartalékai vannak. Úgy néz ki, hogy Karácsony tetőzött, negyvenvalahány százalékon, a hagyományos baloldali liberális szavazókra számíthat – prognosztizált Kiszelly Zoltán.

A politológus szerint nemcsak Szentkirályi Alexandra, illetve a Fidesz-KDNP támogatói szavazhatnak az új helyzetben Vitézy Dávidra.

Kiszelly kijelentette, hogy Vitézynek egy nagyjából 20 százaléknyi bázisa volt, Szentkirályinak pedig 30 százaléknál nagyobb. Kifejtette, ha Szentkirályi Alexandra nem lépett volna vissza, úgy „nevető harmadikként” Karácsony nagy eséllyel pályázott volna a választási győzelemre.

A helyzet tehát most megváltozott.

Vitézy több szavazóra számíthat, potenciálisan több szavazója van, ugyanis ott vannak az ellenzékváltó szavazók – magyarázta Kiszelly Zoltán, s hozzátette, hogy az ellenzékváltó szavazók értelemszerűen nem szívesen adnák a voksukat Gyurcsány jelöltjére, Karácsony Gergelyre.

A Párbeszéd elkövette azt a hibát, hogy a jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok elve alapján ismét választás előtt kötött alkut, sokadszorra nem mérettette meg magát, hanem 2026-ig beállt a DK mögé. Karácsony Gergely ott mosolyog Dobrev mellett a plakáton

– fogalmazott a politológus.

Kiszelly Zoltán úgy látja, hogy az ellenzékváltó szavazók – akik „most a Tisza Pártnál vannak” – nagy része inkább szavazna az LMP jelöltjére, Vitézyre, mint Gyurcsány jelöltjére.

Esélyt látnak arra, hogy gyengítsék Gyurcsányt azzal, ha nem az ő jelöltjére szavaznak. Nagy lépést tudnak tenni az ellenzékváltás felé, ha Gyurcsány jelöltjét, Karácsonyt kilökik a főpolgármesteri székből

– mondta.

Kiszelly Zoltán oldalunknak nyilatkozva elmondta azt is, hogy Vitézy számíthat azokra a szavazókra is, akik alapvetően nem pártjelöltekre, hanem szakemberekre szavaznak. A politológus szerint Vitézy valóban szakember, s a kampány alatt sikerrel is hangsúlyozta ezt a szakember imázst.

A harmadik potenciális szavazóréteg Vitézy számára a Fidesz-KDNP szavazóbázisa, akik közül már eddig is sokan kacérkodtak az átszavazás gondolatával, de amíg volt Fidesz–KDNP-s jelölt, addig nem szavaztak át

– emelte ki.

Kiszelly Zoltán szerint összességében jelentékeny számú csoport dönthet úgy, hogy az elsődleges preferencia (Szentkirályi Alexandra) visszalépése után a másodlagos preferencia (Vitézy Dávid) mellett voksolnak. 

A Fidesz-szavazók részéről minden korábbinál nagyobb az átszavazási hajlandóság – húzta alá.

Karácsonynak nincsenek ilyen szavazói, mert Gyurcsánnyal a puttonyában ő egy népszerűtlen pólust húzott be, amikor alkut kötött vele

– mondta Kiszelly Zoltán Vasárnap.hu-nak.

Címlapkép: Kiszelly Zoltán politológus. Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb