Semjén Zsolt: Ronald Reagan jól döntött, a változást bölcsen irányította és megőrizte a békét


Hirdetés

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke köszöntötte szerdán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Ronald Reagan Emlékbizottság konferenciáját. A hidegháború lezárásában és Szovjetunió összeroppanásában kiemelkedő szerepet játszó egykori amerikai elnök meggyőződésből fakadó és a történelem ítéletét is kiálló politikájáról beszélve azt mondta, hogy „hazánk sorsát illetően is deja vu érzésünk lehet, mintha a kis Magyarország is szinte egyedül járná a világpolitika rögös országútján az erkölcse és meggyőződése szerinti útját, míg harsogva követelőző szirénhangok próbálják erről az útról letéríteni”.

Semjén Zsolt jelképesnek nevezte, hogy a Ronald Reagan elnök halálának 20. évfordulójának alkalmából megrendezett emlékkonferenciát éppen a katolikus egyetem Szent II. János Pál pápáról elnevezett dísztermében tarthatják, hiszen, mint mondta, Közép-Kelet Európa szabadságának visszanyerését leginkább három embernek köszönheti, „Ronald Reagan elnöknek, Szent II. János Pál pápának és végezetül Gorbacsov elnöknek, akinek józan belátására is szükség volt, hogy elkerüljük a III. világháborút”.

E gondolatokat Ronald Reagan 2011-es budapesti szoboravatóján is hangoztatta Semjén Zsolt, aki felidézte, hogy a 2010 szeptemberében megalakult Ronald Reagan Emlékbizottság – amelynek ő az elnöke – 2010 októberében gyűjtést kezdeményezett azzal a céllal, hogy szobrot állíttasson Ronald Reagannek Budapesten.

Az Emlékbizottság a jelképes Szabadság téri helyszínt választotta, hogy a világot megváltoztató Ronald Reagan szobra ott álljon, szemben a szovjet hősi emlékművel, amely bennünket, magyarokat, nemcsak a náci Németország legyőzésére, de négy évtizedes szovjet megszállásra is emlékeztet

– mondta.

Semjén Zsolt felidézte Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter szoboravatón elhangzott szavait is, miszerint „az 1848-as forradalom és az 1956-os szabadságharc nemcsak a magyar, de az egyetemes történelem számára is kulcsfontosságú, történelmet formáló események voltak”.

Ezek az események inspirálták a szabad világban élőket, a nyugati világ vezetői közül – Condoleezza Rice szerint – a leginkább Reagan elnököt érintettek meg ezek a történések, aki megfogadta, hogy mindig küzdeni fog az elnyomás alatt élőkért – mondta Semjén Zsolt, s hozzátette: „itt kell megemlítenem, hogy Reagan elnök nagyvonalúan támogatta az Egyesült Államokban emigrációban élő Varga Lászlót, a Kereszténydemokrata Néppárt korábbi elnökét, hogy nemzetközi fórumokon hangot tudjon adni Magyarország kálváriájának”.

Semjén Zsolt rámutatott, hogy „az emléknap megfelelő pillanat arra is, hogy elgondolkodjunk a Reagan elnök halálát követően bekövetkezett változásokról.

Arról, hogy mára milyen elképesztő ellenszélbe kerültek a reagani konzervatív, keresztény és patrióta, család- és embercentrikus gondolkodás premisszái a világban, amely a politikai cselekvés zsinórmértékét a keresztény etika alapján ítélte meg a nemzet szolgálatában. Magyarország ezen gondolatok menedéke a radikális átalakuláson keresztülmenő Európában.

Hozzátette, hogy „feladatunk nemcsak saját nemzetünk, de egész Európa érdekében is, hogy ezeket az értékeket nemcsak magánemberi szinten, de a politikában, az államirányításban és a közügyek intézésében is őrizzük”.

Semjén Zsolt köszöntő beszédének folytatásában arról beszélt, hogy „ha Reagan elnök történelmi szerepének világpolitikai hatásait akarjuk elemezni, elegendő egyetlen pillantást vetnünk Ronald Reagan elnöki szolgálatának start és célfotójára. 1981 januárjában, beiktatásának idején a Szovjetunió még rendíthetetlen monolitnak látszik, míg 1989 januárjában, második elnök ciklusának végén már a berlini fal letörésének évében járunk”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Ronald Reagan emlékkonferencián a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2024. június 5-én. Mellette John O’Sullivan, a Duna Intézet elnöke, Steven F. Hayward, az UC Berkeley professzora, Derek Westfall, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének korábbi helyettes misszióvezetője és Szabó Marcel, egyetemi tanár, alkotmánybíró (b-j). Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A miniszterelnök-helyettes Schmidt Mária történész írásaira hivatkozva azt mondta, hogy „Reagan elnököt a baloldali sajtó gátlástalanul gyalázta, műveletlennek, üres fejű cowboynak állította be, pedig kevesen láttak tisztábban a haza és a nemzetközi politikában”.

Majd Orbán Viktor miniszterelnök a politikus felelősségéről szóló gondolatát idézte a KDNP elnöke: „szakértők hada elemzi a nemzetközi politikát, de ők bármikor tévedhetnek, szemben az államférfiakkal, akik egyszer dönthetnek”.

Semjén Zsolt szerint Ronald Reagan jól döntött, „a változást bölcsen irányította és megőrizte a békét”.

A kereszténydemokrata politikus kitért arra is, hogy Ronald Reagant nemcsak a politikusi döntés felelőssége terhelte, hanem az a speciális helyzet is, hogy saját, leszűkebb szakértői közege próbálta meg lebeszélni a később csillagháborús tervnek is nevezett Stratégiai Védelmi Kezdeményezésről, amellyel fegyverkezési versenybe, majd gazdasági összeomlásba kényszerítette a Szovjetuniót.

Erősítsen bennünket Reagan elnök példája, aki nem hagyta magát letéríteni a jó útról!

– utalt Magyarországra, illetve a magyar kormány politikájára Semjén Zsolt.

Orbán Viktor: Nem akarunk vért adni Ukrajnáért, nem megyünk háborúba!

A konferencia számára küldött videoüzenetében Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter maga is beszélt arról, hogy a Szabadság téri szovjet emlékmű kettős jelentéstartalommal bír Magyarországon. Továbbá azt mondta, hogy Ronald Reagannek küldetése volt, hogy megszüntesse a „gonosz birodalmát”, a Szovjetuniót. A volt külügyminiszter kiemelte, hogy

Reagan elnök konzervatív értékeket képviselt, hitt az Isten, haza, család elvekben és a demokráciában.

A konferenciát szintén felszólaló Derek Westfall, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének korábbi helyettes vezetője, a nagykövetség gazdasági és politikai tanácsadója arról beszélt, hogy a magyarok még jobban érthetik Reagan örökségét, mint az amerikaiak. Westfall szerint korunkban is szükség van az amerikai vezetésre a világban, szavai szerint azért, hogy védelmezzék a demokráciát, a szabadságot és az emberi jogokat.

Steven F. Hayward, az UC Berkeley professzora beszédében kifejtette, hogy Ronald Reagan határozottan antikommunista volt, aki úgy látta, hogy a demokratikus kormányzás és a kommunizmus között morális szakadék tátong. Nézete szerint ma is lenne mit tanulnia az amerikai fiataloknak Reagantől. Rámutatott arra is, hogy a marxizmus, mégpedig annak mai, mutáns változata – egyes körökben – ma is népszerű az Egyesült Államokban.

Címlapkép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Ronald Reagan emlékkonferencián a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2024. június 5-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

'Fel a tetejéhez' gomb