Kökény Beatrix és Imre Géza, az olimpia érmes házaspár ott lesz június 8-án a szentendrei Skanzenben – Te se hagyd ki!

Olimpiai tízpróba, családmozgató játékok, egészségsziget június 8-án a szentendrei Skanzenben. A párizsi olimpia évében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum is kapcsolódik a világ legnagyobb sporteseményéhez, az esemény vendégei lesznek Kökény Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázó és Imre Géza vívó – közölték szerkesztőségünkkel a szervezők.

Mint írták, a Skanzen Falusi olimpia programja során különleges népi versengések részesei lehetnek a látogatók. A Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszéke által összeállított próbák során falusi olimpikonokat keres a múzeum, akiknek a díjakat olimpiai ezüstérmes sportolók – Kökény Beatrix és Imre Géza – adják át.

A riói nyári olimpiáról hazatérő Imre Géza vívót (k) köszöntik a szurkolók a Liszt Ferenc-repülőtéren 2016. augusztus 17-én. A sportoló a párbajtőrözők egyéni versenyében ezüst-, a csapatversenyben bronzérmet nyert. Mellette felesége Kökény Beatrix kézilabdázó. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szénahordás saroglyán, petrencés rúd kitartása, liszteszsák cipelése

– ezek a megmérettetések a legényavatások próbái voltak a hagyományos paraszti kultúrában.

A családmozgató játékok során, mint a Skanzenben mindig: úgy bővíthetjük tudásunkat, hogy közben szórakozunk. Először megtudhatjuk, mi az a saroglya, a lajtorja vagy épp a nyiktámasz, hogy utána nekifoghassunk a megmérettetésnek. Tízből öt feladat teljesítése után már jár a „falusi olimpikon” kitűző – részletezték a szervezők.

Olimpiai tízpróba, családmozgató játékok, egészségsziget június 8-án a szentendrei Skanzenben. Forrás: Skanzen

Hozzátették, hogy a Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszékének szakemberei és diákjai által összeállított olimpiai tízpróba során stadionfutásban, medicinlabda cipelésben, súlylökésben és még további feladatokban próbálhatják ki magukat a résztvevők.

A program egyik kísérőeleme során az Egészségszigeten a szentendrei Egészségfejlesztési Iroda prevenciós mérésein mérhetik fel egészségi állapotukat a Skanzenbe látogatók – tudatták.

Ezen a helyszínen az idősebb korosztály számára ajánlott gyalogló verseny mellett vezetett relaxáción, testösszetétel és véroxigén mérésen vehetnek részt.

Címlapkép: A párizsi olimpia évében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum is kapcsolódik a világ legnagyobb sporteseményéhez, a június 8-i esemény vendégei lesznek Kökény Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázó és Imre Géza vívó. Forrás: Skanzen

'Fel a tetejéhez' gomb