Hazaszállították a kórházból Robert Fico szlovák miniszterelnököt

A besztercebányai kórházból pozsonyi otthonába szállították csütörtök este a hónap közepén merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák kormányfőt, ott lábadozik tovább – jelentette pénteken a helyi média Miriam Lapuníkovára, a besztercebányai Roosevelt kórház vezetőjére hivatkozva.

Már csütörtökön napközben a besztercebányai kórház arról számolt be, hogy megkezdték Fico rehabilitációját, miután javult az egészségi állapota.

A Markíza tévé este úgy értesült, hogy a kormányfőt a pozsonyi Szent Mihály Egyetemi Kórházba szállítják, de – noha ennek lehetősége felmerült – nem így történt, ugyanis a kórházigazgató szerint Robert Fico ragaszkodott ahhoz, hogy otthonába vigyék.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet.

Gondolatok egy merénylet után

Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte.

Az elkövető állítja, nem akarta megölni Robert Ficót – „Úgy célzott, hogy ne veszélyeztesse az áldozat életét”

Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

(MTI)

Címlapkép: A 2024. február 27-i képen Robert Fico szlovák kormányfő érkezik a Visegrádi négyek (V4) prágai tanácskozására. Ficó 2024. május 15-én lőfegyveres incidensben megsebesült Nyitrabányán (Handlova) egy kihelyezett kormányülés után. Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

Iratkozzon fel hírlevelünkre