Marton Zsolt váci püspök a márianosztrai börtönben mutatott be szentmisét

Szűz Mária, keresztények segítsége ünnepnapja alkalmából Marton Zsolt váci püspök május 24-én a Márianosztrai Fegyházban és Börtönben fogvatartottak számára mutatott be szentmisét. Beszédében bátorította az elítélteket arra, hogy a hitből erőt merítve merjék újrakezdeni az életüket – számolt be róla a Váci Egyházmegye honlapja szerdán.

Közölték, a márianosztrai börtön kápolnáját 2001-ben Szűz Mária, az Irgalmasság Anyja tiszteletére szentelték fel, az ünnepi szentmise során erről is megemlékeztek. Szűz Máriát annak a szeretetnek az alapján nevezzük az Irgalmasság Anyjának, amellyel közbenjár értünk, bűnösökért – írták.

Marton Zsolt emlékeztetett arra, hogy

a búcsúünnep eredeti célja mindig az volt, hogy lehetőséget nyújtson a híveknek bűneik megvallására és arra, hogy ezeket megbánják, hogy ezektől elbúcsúzzanak.

A tettek újragondolásának, megbánásának különös jelentősége van egy fegyházban – írták a beszámolóban, hozzátéve, hogy a püspök bátorította az elítélteket, merjék ők is átgondolni korábbi életüket, és merjenek újratervezni.

Mindig van új esély, mindig van újrakezdési lehetőség, a Mennyei Atya irgalmas szeretete mindenkit képes befogadni. Kérjük együtt Máriának, az Irgalmasság Anyjának közbenjárását is, hogy legyen erőnk és hitünk ehhez az újrakezdéshez!

– mondta a főpásztor.

Mindig van új esély, mindig van újrakezdési lehetőség, a Mennyei Atya irgalmas szeretete mindenkit képes befogadni – jelentette ki Marton Zsolt megyés püspök. Forrás: Váci Egyházmegye

A szentmisén koncelebrált P. Vízi Gábor András OSPPE márianosztrai perjel-plébános, aki minden vasárnap szentmisét mutat be a fogvatartottaknak.

A börtön jó kapcsolatot ápol a pálos szerzetesekkel, hiszen a börtönt az egykori pálos kolostor épületében alakították ki eredetileg.

A Márianosztrai Fegyházban és Börtönben – az ország több fegyintézetéhez hasonlóan több éve van jelen főállású katolikus börtönlelkész, aki a fogvatartottak lelkigondozását és lelkipásztori ellátását végzi – tudatták.

Rendre megemlékeznek a jelentősebb egyházi ünnepekről is, valamint tavaly ősszel két elítélt a megfelelő felkészülést követően a bérmálás szentségében is részesülhetett. Az elítéltek reintegrációját számos egyéb program is támogatja – írták.

Címlapkép: Szűz Mária, keresztények segítsége ünnepnapja alkalmából Marton Zsolt váci püspök a Márianosztrai Fegyházban és Börtönben fogvatartottak számára mutatott be szentmisét. Forrás: Váci Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre