Bese Gergő atya: Böjte Csaba a mi Fülöp atyánk

A középkor lezárásának tekinthető időszakban, 1515-ben született „lélekszobrász” Néri Szent Fülöp. Hazánkban leginkább az 1983-ban Luigi Magni rendezésében bemutatásra került filmből, a Legyetek jók ha tudtok-ból ismerhetjük az 1595. május 26-án elhunyt Fülöp atyát és karizmáját.

Róma szegényeinek lelkipásztora volt, aki fittyet hányva a kor elvárásainak, a templomot, plébániát a hontalanná vált gyerekekkel töltötte meg. Szent Ferenchez hasonlóan koldult, a mindennapi betevő falatot gyűjtötte össze nem csak önmagának, hanem a gondozásba vett gyerekeknek is.

Fülöp atya küldetésének tekintette, hogy a hívek közösségében éljen, egy legyen az emberekkel. Leginkább a bűnbánat szentségének kiszolgáltatásában találta meg igazi papi szolgálatát. Életcélja volt: mindenkit Jézushoz vezetni! Szeretettel és odaadással formálta, faragta a lelkeket, akár a szobrász vésőjével a márványt, és ebben segítette őt személyes vonzereje, emberséges, derűs, szelíd és könnyed természete.

Nem adta fel a küzdelmet a fiatalok lelkéért! A róla készült filmben is látjuk, hogy mennyire támadta őt és közösségét a Sátán és próbálta elrabolni az ártatlan gyermekek lelkeit, hogy Fülöp atyát elbizonytalanítsa és hiteltelenné tegye. De az atya felvette a Gonosszal a küzdelmet, az imádság embere volt, és fáradhatatlanul dolgozott a rábízottakért.

Kortársai közé tartoztak a korszak meghatározó szentjei, Loyolai Szent Ignác, Avilai Szent Teréz, Keresztes Szent János, Xavéri Szent Ferenc és Borromeo Szent Károly. Nem véletlen, hogy ilyen nagyszerű emberek éltek ebben a korszakban, hiszen szükség volt az Egyház lelki, szellemi megújulására, különösen a reformáció időszakában.

Fülöp atya életpéldája nem maradt követők nélkül a következő évszázadokban sem. Gondoljunk Kalazanci Szent Józsefre, a piarista rend alapítójára, vagy Bosco Szent Jánosra, aki hasonlóan érzékeny volt a nehéz sorsú gyermekek életére.

Napjainkban a Katolikus Egyház számos nehéz helyzetben lévő fiatalnak nyújt segítséget a világ különböző pontjain. Gondoljunk Panamára, ahol veszélyeztetett nők és gyermekeik kapnak segítséget, vagy Afrika több országában az AIDS miatt árván maradt beteg gyerekek számíthatnak védelemre. De nem kell kontinenseket átutazni, elég, ha Böjte Csaba atya missziójára gondolunk.

Ő a mi Fülöp atyánk, aki a számtalan támadás ellenére sem veszítette el a hitét abban, hogy az Isten gondoskodó szeretetét kell elvinnie a legnagyobb nyomorban élők közé.

Több, mint 6.000 gyermek kapott általa új esélyt: esélyt a testi – lelki – szellemi gyarapodáshoz, a lehetőséget, hogy szebb élete legyen, mint szüleinek, nagyszüleinek volt. Ezt a karizmát kapta Csaba testvér, ebben áll az ő papi és szerzetesi hivatása is. Sajnálatos, hogy a hazai baloldal céltáblájává vált és igyekszenek minden fórumon a róla kialakult pozitív képet szétroncsolni. Gyalázatos, ahogyan hazugságokkal akarják tönkre tenni 30 év munkáját és áldozatát, amit a gyermekmentés szolgálatáért tett a ferences szerzetes.

Imádkozzunk azokért, akik az ifjúság megmentéséért áldozzák az életüket, kérjük értük Néri Szent Fülöp égi közbenjárását!

Címlapképen: Néri Szent Fülöp sírja a Chiesa Nuovában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre