Lengyel ellenzéki képviselő: A varsói főpolgármester a vallásszabadság korlátozására készül, első célként a keresztet választotta

Ha szerte nézünk Európában, akkor azt látjuk, hogy Spanyolországban letartóztatnak embereket, mert a rózsafüzért imádkozzák, a varsói liberális főpolgármester kitiltja a kereszteket a közintézményekből, Németország egyes városaiban pedig a kalifátusért tüntetnek – mondta Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese szerdán a budapesti Sziklakórháznál tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, és Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület alapító elnöki is részt vett. Arról értesítették a közvéleményt, hogy a magyar kormány támogatja, segíti azt a kezdeményezést, hogy a Mária zarándokút bekerüljön az Európai Kulturális Útvonalak közé.

Rétvári Bence: A kormány támogatja azt a kezdeményezést, hogy a Mária zarándokút bekerüljön az Európai Kulturális Útvonalak közé

Mint Nacsa Lőrinc fogalmazott, “Közép-Európában egy válaszunk lehet” az európai keresztényellenes megnyilvánulásokra:

A keresztény örökségünk megőrzése és továbbadása

– mondta.

Ma már ugyanis ott tartunk, hogy Szent II. János Pál pápa szülőhazájában, Lengyelországban is megroppant valami. A napokban számolt be róla a Magyar Távirati Iroda, hogy a varsói főpolgármesteri hivatal betiltotta a vallási jelképek használatát.

A fővárosi tanács által elfogadott, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a lengyel kormánykoalíciót irányító Polgári Platform (PO) alelnöke által jegyzett belső rendelkezés június 8-án lép hatályba. 

Varsó első lengyelországi városként betiltja a kereszteket a fővárosi hivatalban, a hivatalnokok pedig nem állíthatják íróasztalaikra a vallási jelképeket

– nyilatkozta Monika Beuth-ot, a hivatal szóvivője a Gazeta Wyborcza balliberális napilapnak

A Radio Warszawa helyi katolikus rádió honlapján elérhető rendelkezés szerint a fővárosi hivatalnak a nyilvánosság számára nyitott helyiségeiben, valamint a hivatal rendezvényei során nem helyezhetők ki “konkrét valláshoz vagy meggyőződéshez kapcsolódó szimbólumok”, például a falakon vagy az alkalmazottak íróasztalain.

Az intézkedés – amelyet a kirekesztés elleni harc címén fogadtak el – nem vonatkozik az alkalmazottak által például nyaklánc vagy tetoválás formájában viselt jelképekre.

A rendelkezés szerint a fővárosi hivatal rendezvényei is világi jellegűek kell legyenek, ezek részét nem képezhetik például imák vagy vallási szertartások.

A dokumentum más előírásai arról is szólnak, hogy a hivatal munkatársai kötelesek tiszteletben tartani azonos nemű párok jogait. A transzneműek esetében az adott személyt olyan néven és olyan személyi névmást használva kell megszólítani, ahogyan azt ő maga jelzi – áll a rendelkezésben.

Piotr Müller, a fő lengyel ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, az előző kormány szóvivője a témában tartott sajtóértekezletén úgy ítélte meg, hogy

a varsói főpolgármester a vallásszabadság korlátozására készül, első célként a keresztet választotta.

Michal Dworczyk, a PiS képviselője úgy látta: Trzaskowski a vallásszabadságról szóló alkotmányos előírásokat sérti. Bejelentette: a PiS az illetékes vajdához fordul a rendelkezés felfüggesztéséért, szükség esetén a párt más jogi lépésekhez is folyamodik.

Címlapkép: Rafal Trzaskowski, Varsó polgármestere, akinek hivatalában június 8-tól tilos a kereszt. MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Iratkozzon fel hírlevelünkre