Rétvári Bence: A kormány támogatja azt a kezdeményezést, hogy a Mária zarándokút bekerüljön az Európai Kulturális Útvonalak közé

A magyar kormány 50 millió forint támogatással segíti azt a kezdeményezést, hogy a Mária út bekerüljön az Európai Kulturális Útvonalak közé – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerdán a budapesti Sziklatemplom előtt.

A Mária utat, azt hiszem, Magyarországon keveseknek kell bemutatni, hiszen mindenki hallott róla, aki vallásos ember, és akik az erdőket járják, a kirándulók, a megszokott turistajelzések mellett nagyon sok helyen láthatják a Mária út jelzéseit, hiszen északról délre, keletről nyugatra egyaránt átszeli ez a zarándokút Magyarországot – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy évente több tízezren kerekednek fel, és teszik meg a Mária útnak egyik vagy másik szakaszát, vagy akár az egészet.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy

nemcsak hazai, de Kárpát-medencei, környékbeli zarándokok is gyakran róják a kilométereket Mária kegyhelytől Mária kegyhelyig.

Felidézte, már több éves az az elképzelés, miszerint váljon a Mária út Európa-szerte ismert zarándokúttá. Elmondta azt is, hogy a Mária Út Közhasznú Egyesület már régóta dolgozik ezen, kérelmeket, pályázatokat nyújtottak be a címet kiadó Európai Tanácshoz. Az elmúlt években már sok feltételt teljesítettek a kezdeményezők, ám a zsűri szerint egyelőre még nem felelt meg mindenben a Mária út. Főleg a nemzetközi hálózatosodás és a fenntarthatóság feltételeiben kell előre lépni.

A kormány jövőre 50 millió forint támogatással segíti a kezdeményezést a szükséges fejlesztések megvalósítása érdekében. Segíthet az a tény is, hogy a következő félévben Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke, továbbá az is, hogy hazánkban lesz ősszel az Európai Kulturális Útvonalak találkozója.

Ha szerte nézünk Európában, akkor azt látjuk, hogy Spanyolországban letartóztatnak embereket, mert a rózsafüzért imádkozzák, a varsói liberális főpolgármester kitiltja a kereszteket a közintézményekből, Németország egyes városaiban pedig a kalifátusért tüntetnek. Erre Közép-Európában egy válaszunk lehet, a keresztény örökségünk megőrzése és továbbadása

– mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezető-helyettese, s úgy fogalmazott, hogy a kormány elkötelezett a magyarországi vallásturizmus támogatása kapcsán.

Nacsa Lőrinc szerint a zarándokút egy-egy szakaszának teljesítése a zarándokokat megerősíti a hazaszeretetükben, a nemzeti önazonosságukban és a keresztény mivoltukban is.

Magyarország mindig is kiállt a keresztény értékek és a béke mellett. Az ilyen kezdeményezések azt szolgálják, hogy minél több európai, és Európán kívüli emberhez is eljusson a magyarországi erős kereszténység és a béke iránti vágy üzenete – mondta.

Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület alapító elnöke elmondta, hogy idén július 31-ig kell beadniuk a kérelmet a pályázó – nyolc ország részvételével megalakult – Mária Utak Európai Hálózata Szövetségnek, s várhatóan 2025 májusában születik döntés.

Az alapító elnök arról is beszélt, hogy a Mária út mintegy 2500 kilométer hosszú. Magyarország mellett Romániában és Szlovákiában is alakultak már önálló Mária út egyesületek, s megvan a kapcsolat az osztrákokkal is.

Szabó Tamás szerint életválságok idején – s ez mindenkivel előfordul – hathatós segítséget kaphat az, aki zarándoklatra kel. Mint fogalmazott: a zarándoklás megoldáskeresési módszer, fizikai és lelki megújulást is eredményez. Másfelől, fejtette ki, a turizmusra való jó hatásával a gazdaságot is segíti.

Címlapkép: Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezető-helyettese, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke és Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület alapító elnöke a budapesti Sziklatemplom előtt 2024. május 22-én. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre