Pierre de Coubertin, a modern kori olimpiai játékok atyjának elképzeléseit keresztény ihletettség hatotta át

A modern kori olimpiai játékok atyjáról írt a zarandok.ma az Aleteiára hivatkozva. Pierre de Coubertin 1863-ban Párizsban született, abban a városban, amely 1900 és 1924 után idén, 2024-ben is olimpiát rendez. Kiemelték, hogy Pierre de Coubertin elképzelését keresztény ihletettség jellemezte, a sportot a kiválóság, a tisztelet és a testvériség iskolájává akarta tenni.

Pierre Coubertin katolikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. Apja, Charles a neoklasszikus szakrális művészet elismert festője volt. Képeinek egyike a párizsi külföldi missziók kápolnájában, a rue du Bac-on van kiállítva. E képen fiatalemberek misszióba indulása látható, akik mindent készek elhagyni Krisztus követéséért. A festményen lévő alakok között van egy ötéves kisfiú is, aki minden bizonnyal Pierre.

A fiúból hamarosan jezsuita diák lett, s bár egy darabig hajlott arra, hogy maga is szerzetesnek áll, végül egy katonai akadémián tanult tovább. A Politikai Tudományok Szabadiskola tanulmányait követően a szociális kérdések vonzották:

hogyan teremthetők meg az államok közötti hosszútávú béke feltételei?

Tanult a Sorbonne-on is, művészetet, filológiát és jogtudományt hallgatott a jelentékeny francia egyetemen. Érdekelte a fiatalok nevelésének ügye. Külföldi tanulmányútjain arra a következtetésre jutott, hogy a szellem nevelése mellett a test építésére is figyelmet kell fordítani. A test, a lélek és a szellem egységét hangoztatva 1880-ban megalapította a Nemzeti Liga a Testnevelésért elnevezésű szervezetet, 1888-ban pedig sportpropaganda bizottságot hozott létre – írta meg korábban az olimpia.hu oldal.

Kongresszusoktól bizottságokig, szalonoktól bankettekig járta útját a sporton keresztüli nevelés gondolata. Sportprogramja behatolt a magániskolák intézményeibe, ahol Pierre de Coubertin a dominikánus Henri Didon atyával működött együtt. 1894-ben, egy Sorbonne-i konferencia alkalmával indította útjára a görög olimpiai játékok megújult látásmóddal történő visszaállításának tervét, amely a sportot mint az életenergia teremtő erejét és mint a nemzetközi béke diplomáciai támogatóját mutatta be. Pierre de Coubertin Didon atyától kapta leendő olimpiai mozgalmának mottóját : „Citius, altius, fortius” Vagyis:

Gyorsabban, magasabbra, erősebben!

Pierre de Coubertin 1905-ben találkozott X. Pius pápával, aki bátorította az olimpiai mozgalmat, amelyben a keresztény értékek iránymutatását látja: önmagunk túlszárnyalását, a szabályok elfogadását és az ellenfél tiszteletét.

A francia férfi terve valóban egy nemzetközi naptárba rögzített sport és kulturális mozgalom ihletőjévé vált.

A keresztények imádkozhatnak emlékéért, és tiszteleghetnek előtte. Az ötkarikás zászló mindig a béke és az életerő üzenetének hordozója. Az egyház elkötelezett az öröksége mellett, azért hogy a sport, Ferenc pápa felhívása szerint, továbbra is folytassa a „hidak építését, az akadályok ledöntését és a békés kapcsolatokat” – zárult a fent hivatkozott írás.

Címlapkép: Pierre de Coubertin, a modernkori olimpiák atyja. Forrás: Facebook/Pierre de Coubertin

Iratkozzon fel hírlevelünkre