Ungváry Zsolt: Az a demokrata, aki nem demokrata (D. Klára)

Gimnazista koromban hallottam a történetet egy európai politikusról, aki valami távoli szigeten, bennszülöttek között képviselte a birodalmat. (Bizonyára az angolt.) A helyiekkel tolmács útján érintkezett, de hiába fordították le neki szó szerint az őslakosok mondatait, egyszerűen nem értette. Erre megtanulta a nyelvüket, már maga beszélt velük, de még mindig nem járt eredménnyel. A szavakat látszólag értette, mégsem állt össze valahogy az egész. Erre megismerte a kultúrájukat, szokásaikat, történelmüket, vallásukat, és végre helyükre kerültek a dolgok.

Ez szokott eszembe jutni néhány baloldali politikus szövegei, helyzetelemzései kapcsán, amelyben a Gyurcsány házaspár különösen élen jár. A szavak mintha magyar mondatokká állnának össze, de semmilyen kapcsolatot, rokonságot nem bírok felfedezni a számomra ismerős világgal.

A minap a DK (Demokratikus Koalíció) elnökének felesége, DK (Dobrev Klára) a Telexnek adott interjút, amelynek egyes mondataiban, de összképében is az őslakosok közé bemerészkedő, de azok szokását, történelmét, hitét kevéssé ismerő gyarmati tisztviselő gondolkodásmódja bontakozik ki.

„Ha Gyurcsányt elütné a hajókötél két nap múlva, Isten ne adja, akkor karácsonyoznának”, mondja egy adott ponton. Nekem az is különös, amikor valaki a házastársát a vezetéknevén emlegeti, de talán ezzel akarja eltávolítani, kiemelni a hétköznapi emberek világából az államférfiak közé. Miközben a DK folyamatosan szajkózza, hogy Magyarország nem keresztény ország, elhanyagolható a hívők száma, nem ez adja kultúránk alapját stb., addig az elnökük rendszeresen bérmálkozik és a Bibliából idéz, a felesége pedig – ateista liberalizmus ide, a megváltás és teremtés tagadása oda – csak beleszövi Isten nevét a feltételezésbe, amely férjura potenciális halálával játszik, ami ha megtörténik, akkor a fideszesek karácsonyozni fognak: vagyis örvendeznek a Megváltó születésének, ajándékot adnak egymásnak, fenyőfát díszítenek és összejön szeretetben a család halászlét enni. Vagy esetleg mindenért Karácsony Gergelyt teszik felelőssé, aki egyébként nem akkora kaliber, hogy ez bárkinek eszébe jusson.

Dobrev Klára annyira nem érti a demokrácia mibenlétét, a népakaratot, az erkölcsöt, a közösség hiteles képviseletét, hogy szerinte Gyurcsány igenis vállalta a felelősséget az őszödi beszéd napvilágra kerülése után, amikor megkérdezte a parlament kormánypárti frakcióit, belévetik-e továbbra is a bizalmukat. És lássanak csodát, akiket májusban Őszödön nem zavart, hogy egy hazug, dilettáns, trágár semmittevőt emeltek a miniszterelnöki székbe, azok ősszel sem váltották le a kormányfőt. Azóta pedig csakugyan elegendő a Fidesznek annyit mondania: Gyurcsány, mert ez azt jelenti, hogy lelkiismeretlen nemzetrontás, a nép becsapása, trükkök százai és – már bocsánat a szóért – elkúrás. Ráadásul hősünk azóta erre a trágyadombra még pakolja is rá lapátszám a fekáliát, ideális szimbólumává válva a hazafiatlan népfrontnak. Klára asszony pedig nem érti – mert nem beszéli kellő mélységben a bennszülöttek nyelvét –, hogy ezt a sok vállalhatatlan gazemberséget akkor is sokáig tartana levezekelni, ha egyáltalán megpróbálnák.

A Nagy Imre kivégzését a Parlamentben diadallal bejelentő Apró Antal unokája „Orbán Viktor rendszerét” akarja megdönteni, csakhogy ez nem pusztán a Nagy Imre-temetés nagyhatású szónokáé; Orbán csak a vezetője annak a történelmünkben, sorsunkban és értékeinkben, a sokszor gúny tárgyává tett, de az ideológiát tökéletesen összefoglaló Isten-haza-család hármasságban gyökerező politikai közösségnek, amit magyar nemzetnek hívunk. A DK-knak és GYF-knek valójában velünk, az életünket ezen értékek mentén megszervezőkkel van baja.

„Szerintem a legdemokratikusabb döntés ma Magyarországon az Orbán-rendszer ellen küzdeni. Antidemokratikus és demokráciaellenes az, aki Orbán rendszerét erősíti.”, vallja az EP-választáson listavezetőként részt vevő politikusasszony a már hivatkozott interjú szerint.

Vagyis ő hivatott meghatározni a demokrácia fogalmát, ami annyit tesz, hogy valaki nemorbán. Ebbe mindenki beletartozhat, még az ördög is; hányszor hivatkoztak arra, hogy az ördöggel is összefognak a Fidesz megbuktatására, ami paradoxon, hiszen az ördög maga a Gonosz, a legrosszabb dolog, ha tehát valaki – ez esetben a Fidesz – rosszabb az ördögnél, akkor ő maga az ördög, vagyis vele is össze lehet fogni saját maga ellen…

A demokrácia felfogásukba az is belefért, hogy feles törvénnyel változtassanak kétharmados törvényeken. Az sem számít, hogy ki mit tett korábban, mit mond, mit tenne később. Ha nemorbán, akkor garancia a demokratikusságra, ellenben, ha bármilyen kérdésben egy platformra kerül Orbánnal, akkor menten antidemokratikus lesz, csakúgy, mint a Fidesz mögött álló többség, noha a demokrácia lényege a többség uralma, vagyis – megint logikai bukfenc – éppen az a nem demokrata, aki demokrata.

Az a gyanús, aki nem gyanús. Megmondta már Virág elvtárs is A tanúban.

Címlapkép: Dobrev Klára politikus. Fotó: MTI/Mohai Balázs


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb