Ausztráliában újra megosztható az X-en a sydney-i templomi késelésről készült felvétel, amely eltávolítását Elon Musk cenzúrának nevezte

Az ausztrál szövetségi bíróság hétfőn elutasította az ország kiberbiztonsági hatóságának azon kérelmét, hogy hosszabbítsák meg az X közösségi oldalnak a Sydneyben április 15-én történt templomi késes támadásról készült videófelvétel eltávolítására vonatkozó rendeletét.

A végzés meghosszabbítására irányuló kérelem elutasításának indoklását később hozzák nyilvánosságra – közölte Geoffrey Kennett szövetségi bíró a hétfői tárgyaláson.

A bíróság a múlt hónapban hagyta helyben azt a hatósági rendeletet, amelyben a kibervédelmi biztos felszólította a korábban Twitter néven működő közösségi oldalt, hogy távolítson el a felületéről 65 olyan bejegyzést, amelyben videofelvételen látható, ahogy megkéseltek áprilisban egy püspököt egy sydney-i asszír keresztény templomban. A támadást az ausztrál hatóságok terrorcselekménynek minősítették.

A támadó, egy tizenhatéves fiú összesen négy embert sebesített meg.

„Mindig imádkozni fogok érted” – Megbocsájt támadójának a megkéselt ausztrál püspök

Az X panaszt nyújtott be az eltávolításra vonatkozó felszólítással kapcsolatban, a jogi csörte pedig heves szóváltást váltott ki Elon Musk, a cég tulajdonosa és magas rangú ausztrál tisztviselők, köztük Anthony Albanese miniszterelnök között.

Az ausztrál kormányfő arrogáns milliárdosnak nevezte Muskot a videófelvétel levétele elleni heves tiltakozása miatt, Musk pedig az X-en közzétett bejegyzéseiben kritizálta és cenzúrának minősítette a hatósági rendeletet.

A canberrai kormány a múlt héten parlamenti vizsgálatot indított a közösségi média káros hatásainak kivizsgálására.

Az X-el ellentétben más közösségi médiaplatformok – például a Facebookot üzemeltető Meta – az ausztrál hatóságok korábbi felszólítására gyorsan eltávolították az inkriminált tartalmat.

A korábban Twitter néven működő közösségi oldal felett Elon Musk 2022-ben vette át az irányítást, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a szólásszabadságot védelmezze. Az asszír templomban elkövetett merénylettel kapcsolatban az X azt állítja, hogy a támadást bemutató bejegyzések elérhetőségét blokkolták Ausztráliában, de globális szinten nem hajlandó őket eltávolítani, arra hivatkozva, hogy az internet működését nem uralhatják egyetlen ország szabályai.

(MTI)

Címlapkép: Elon Musk. Fotó: MTI/EPA/Alexander Becer


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb