Toborozzák a huszárokat Háromszéken

Tisztelt Bajtársak, Háromszék és Székelyföld népe! Idén május 4-én és 5-én0, tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Háromszéki Huszártoborzó, melyet Czetz János, 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornok, hősi emlékének ajánlunk! – e szavakkal hívták össze a huszárokat a hétvégi program szervezői.

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében, közösen a Szilaj Hagyományőrző Egyesülettel és a Nagykürt Fúvós Egyesülettel, a Kovászna Megye Tanácsának és az esemény útvonalába eső háromszéki települések önkormányzatainak fő támogatásával ezúttal a toborzó csapatok két nap alatt a Mikóújfalú – Gidófalva útvonalat járják be – írták közösségi oldalukon.

Felkérünk minden magyar katonai hagyományőrzőt határon innen és túl, minden székely lovasembert, hogy egyenruháját vagy nemzeti viseletét magára öltve csatlakozzon hozzánk és legyen részese a korhű toborzónak – folytatták.

Az eseményre természetesen hívják és várják Háromszék civil lakosságát is, hogy ők is nyomon kövessék a csapatok vonulását a kijelölt útvonalon, s tapasztalják meg, hogyan csalogatták egykoron „zászlaik alá a hadba vonuló huszárjaink és honvédjeink a virtusos, bátor székely regrutákat”.

A X. Háromszéki Huszártoborzó programja tulajdonképpen már péntek este megkezdődik a megérkezéssel Mikóújfaluba, a vacsora, majd a „takarodó” és az éj után szombaton 10 órakor kezdődik a toborzás. Átvonulnak Málnásfürdőre, Málnásfaluba, majd az oltszemi Mikó-kastélyhoz. Szombaton este huszárbált tartanak.

Vasárnap Bodokra, azután Zoltánon és Étfalván át Gidófalvára vonulnak a hagyományőrző huszárok.

Címlapkép: forrása: Facebook/Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület 

'Fel a tetejéhez' gomb