Kire szavaz valójában, aki Karácsony Gergelyre szavaz?

Hol vannak már azok az idők, amikor Karácsony Gergely LMP-s politikusként azzal kampányolt, és jutott a parlamentbe, hogy le kell váltani a 2010 előtti teljes hatalmi elitet? Vagy az, amikor 2014-ben azt mondta, hogy meg kellett innia egy Unicumot, mielőtt aláírja a választási megállapodást a Gyurcsány-párttal?

Sokat változott azóta a világ, és sokat fordult Karácsony Gergely is. A főpolgármester 2019-es megválasztása óta éppen az a 2010 előtti hatalmi kör költözött vissza a Városházára, amely ellen még ő maga is fellépett az LMP színeiben 2010-ben. Persze nem tudjuk, hogy Karácsonynak, aki 2002 és 2008 között maga is a Miniszterelnöki Hivatalban – vagyis Medgyessy és Gyurcsány közvetlen környezetében – dolgozott, melyik is volt a valódi énje, a mostani, vagy a 2010-es? Valójában mindegy is, hogy milyen elhatározásból, de a lényeg, hogy ő volt az, aki újra Budapestre szabadította a 2010 előtti Gyurcsány-világot. Ez kitűnik egyrészt a személyzeti politikájából. Ha ugyanis végignézünk a fővárosi cégek vezetőségén, olyan nevekre bukkanhatunk, mint Draskovics Tibor, Gál J. Zoltán, Élő Norbert, vagy éppen Kolber István. 

Nem túl kellemes időutazás ez, hiszen az említett politikusok a Gyurcsány-korszak magas beosztású politikusai voltak, akik most a Városháza közvetlen közelében kaptak helyet.

Ha csak a négy kiemelt vezetőt említjük, érdemes visszaidézni, hogy Draskovics Tibor, aki ma a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági elnöke, korábban a Gyurcsány-kabinet pénzügyminisztere, majd igazságügyi és rendészeti tárcavezetője volt. Gál J. Zoltán, aki most Karácsony stratégiai főtanácsadója és a hírek szerint egyik legfőbb kommunikációs szakembere, Gyurcsány Ferenc kabinetjében a kormányszóvivőségig vitte. A ma a Budapesti Városüzemeltetési Holding felügyelőbizottsági elnökeként tevékenykedő Élő Norbert a Gyurcsány-párt elnökségi tagja. A főváros vagyonkezelő cégének igazgatósági tagja, Kolber István pedig Gyurcsány egyik tárca nélküli minisztere volt. És ez még mindig csak néhány példa abból a több tucat Gyurcsány-párti politikusból, akik befolyást gyakorolnak Budapest működése felett. 

Egyértelműen kijelenthető tehát, hogy Budapestet ma nem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc vezeti.

Vagyis, aki Karácsony Gergelyre szavaz, az valójában Gyurcsány Ferencet és a DK-t választja. Az eddig leírtakon túl az is ezt bizonyítja, hogy a Fővárosi Közgyűlésben jelenleg a DK politikusai vannak többségben, vagyis nélkülük érdemi döntés nem születhet Budapesttel kapcsolatos kérdésekben. Karácsony tehát még ha akarna sem tudná függetleníteni magát Gyurcsány Ferenctől. De nem is akarja. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a megállapodás, amelyet nemrég kötött meg a DK, az MSZP és Karácsony Gergely alig létező pártja, a Párbeszéd. Ennek értelmében mindhárom politikai erő, vagy erőcske a főpolgármestert támogatja az önkormányzati választáson és Dobrev Klárát 2026-ban az országgyűlési voksoláson.

Ezzel a paktummal az MSZP és a Párbeszéd lényegében a DK egy-egy platformjává vált.

Így pedig annak is nyilvánvalóvá válhatott, hogy Karácsony Gergely valójában a bukott miniszterelnök embere, aki eddig ebben valamiért kételkedett. Az alku persze azt is jelenti, hogy ha Karácsony főpolgármester marad, a DK és annak elnöke még nagyobb befolyást gyakorolhat a fővárosi ügyekre, mint eddig. A döntés tehát a budapestiek számára valójában arról szól majd június 9-én, hogy akarják-e a Gyurcsány-korszak eddigieknél is kiterjedtebb folytatását a városukban, vagy valami újat szeretnének?

Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. május 24-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre