Az orrunknál fogva vezetnek – A Facebook 2008 óta 39, a Google 41 alkalommal avatkozott bele az amerikai választásokba

Bármennyit is hazudozik Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója nyíltságról, pártatlanságról, kiegyensúlyozottságról, azt már eddig is tudtuk, hogy mindig mindent megtett, hogy a felületein ne jelenjenek meg jobboldali vélemények sem az Egyesült Államokban, sem másutt a világon, például Magyarországon se… Ebbe segített be Soros György 2017-ben, amikor guruló dollárjaival felpörgette az eredetileg német, Correctiv nevű „álhír-ellenes”, valójában cenzúrázó hálózatot. Amely azóta is él és virul, főként, hogy fő támogatói közé került az eBay-alapító Pierre Omidyar által létrehozott alapítvány, a Schöpflin Alapítvány, az Adessium Alapítvány és a Rudolf Augstein Alapítvány.

Ami újdonság, az egy friss felmérés, amelyről a FoxNews írt. A Media Research Center jelentette, hogy 2008 óta a Facebook összesen 39 alkalommal avatkozott be az amerikai választásokba. Az MRC Free Speech America kutatói hasonló eredményre jutottak a Google esetében. Szerintük a médiamamut – ugyancsak 2008 óta – 41 alkalommal avatkozott be az egyesült államokbeli választásokba. Íme néhány konkrét példa, idézetekkel.

A Facebook 2016-ban „különféle életpárti jelölteket cenzúrázott”, köztük Marsha Blackburnt (republikánus szenátor, Tennessee), 2016-ban pedig felfüggesztett „számos Trump-párti oldalt és Bernie Sanders-párti csoportot”. Mesterségesen megemelte a liberális hírek megjelenését a Trending News rovatában, miközben feketelistára tette az olyan népszerű konzervatívokat, mint Ted Cruz. A korábbi választás előtt intenzíven cenzúrázta Trump több kampányhirdetését. 2021-ben a Facebook “törölte Amanda Chase virginiai kormányzójelölt fiókját” és “erősítette a cenzúrát, különösen ami Donald Trumpot illeti”, 2020-ban pedig “megszüntette a politikai hirdetéseket” egy héttel a választások előtt… Az idén több politikust cenzúrázott, közöttük Robert F. Kennedy Jr-t, valamint szenátusi és kongresszusi jelölteket.

A Google hatalmas és szándékos erőfeszítései az amerikai választásokba való beavatkozásra az elmúlt 16 évben elfogadhatatlanok, és ma a legnagyobb fenyegetést jelentik az amerikai demokráciára

– nyilatkozta az MRC alapítója és elnöke, Brent Bozell. 2008-ban a Google támogatta a radikális, fiatal Obama szenátort, és cenzúrázta Clinton szenátor támogatását. Simon Owens újságíró derítette ki annak idején, hogy a technológiai óriás felfüggesztette azoknak a fiókját, akik Obamát kritizálták vagy Clinton-párti blogokat írtak.

2016-ban a Google algoritmusa kizárta (!!!) az olyan keresések eredményeit, amelyek Hillary Clinton állítólagos bűncselekményeiről és esetleges vádemeléséről érdeklődtek botrányos hivatali ideje alatt. Ehelyett azt javasolta a felhasználóknak, hogy keressenek olyan dolgokat, mint például a „Hillary Clinton bűnügyi reform” és a „Hillary Clinton India”.

2016 után a helyzet még tovább romlott.

Nem sokkal a választások után, egy egész vállalatra kiterjedő találkozón a Google pénzügyi igazgatója, Ruth Porat megígérte a Google alkalmazottainak, hogy a vállalat „erejét, erőforrásait és hatókörét” felhasználja a baloldal értékeinek elterjesztésére.

A vállalat betartotta az ígéretét, és a Google cenzúrája egyre nagyobb méreteket öltött.

A kutatók egyértelmű bizonyítékokat találtak a 2018-as választások befolyásolására. Eszerint, a Google „jelentős liberális párti elfogultsága” elég volt ahhoz, hogy Orange megyében mindhárom kongresszusi körzetet megfordítsa republikánusból demokratává.”

Ennél még durvább, hogy 2022-ben a Google „eltüntette” a jelöltek 83 százalékát. azaz a legversenyképesebb republikánus szenátorok kampány-webhelyeit. A 12 jelölt közül 10 nem került be a legjobb 6 keresési eredmény közé, és 7 egyáltalán nem jelent meg a keresési eredmények első oldalán.

Az MRC Free Speech America elemezte a Georgiában kattintott kereséseket Raphael Warnock szenátor (demokrata) és Herschel Walker (republikánus) szempontjából. A Google eredményei Warnocknak kedveztek egy olyan ingadozó körzetben, ahol nagyobb arányban élnek bizonytalan szavazók. A platform teljesen letörölte Walker webhelyét az eredmények első oldaláról. Az AllSides cég bebizonyította, hogy a Google Hírek kezdőlapján szereplő hírek 61 százaléka a baloldali médiához kapcsolódott, mindeközben csak három százalék kapcsolódott a jobboldali médiához; ez 20:1 arányú különbséget jelent!

Ami pedig 2024-et illeti, az MRC Free Speech America megállapította, hogy a Google a keresőben „eltemette” Biden elnök minden jelentős ellenfelének (Robert F. Kennedy Jr. és további 15 republikánus jelölt) kampány-webhelyét. Amikor az „elnökválasztási kampány webhelyei” kifejezésre keresett valaki, a Google a demokrata Mariane Williamsont ajánlotta fel, nem pedig Donald Trump volt elnököt, vagy Ron DeSantis floridai kormányzót, Nikki Haley-t, Vivek Ramaswamy üzletembert vagy másokat.

De ami a legmegdöbbentőbb: a Google mesterséges intelligenciája, a Gemini nem volt hajlandó válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek megkérdőjelezték Biden két legnagyobb gyengeségét: az elnök mentális egészségét és a jelenleg is zajló határválságot.

Mindezek miatt a MRC Free Speech America azt javasolta, hogy

a kongresszus, az államok törvényhozása és az amerikai polgárok vizsgálják ki a Google tevékenységét, és fékezzék meg az amerikai demokráciába való beavatkozási hatalmát.

Az internetezők pedig hagyjanak fel a Google kereső használatával, mert az alternatívák jobb, kevésbé elfogult eredményeket hoznak.

Képek forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre