Kocsis Máté: Azokat kell kiszűrni, akik beteg hajlamaik kiélése érdekében férkőztek a gyermekvédelmi szakemberek közé

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán kedden.

A törvénycsomagot Kocsis Máté mellett Selmeczi Gabriella (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP) és Zsigó Róbert (Fidesz) közösen nyújtotta be.

Kocsis Máté közölte:

a törvénycsomag értelmében tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések: nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt.

Bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyarok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt – tette hozzá.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a módosítást, úgy akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Ezenkívül szigorú alkalmassági vizsgálatoknak vetik alá a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókat annak érdekében, hogy a rájuk bízott gyermekek biztonságban nevelkedjenek.

A frakcióvezető hangsúlyozta:

a gyermekvédelemben rengeteg tisztességes, becsületes ember dolgozik, azokat kell kiszűrniük, akik beteg hajlamaik kiélése érdekében férkőztek közéjük.

Kocsis Máté szerint a javaslat értelmében egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni azokat a tartalmakat, amelyek sértik a gyermekek személyiségi jogait.

A csomaghoz szorosan kapcsolódó másik módosítás megvédi a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól. Ez eszközt ad a szülők kezébe azzal, hogy egyfajta szűrt internetet kérhetnek a gyermekeiknek, amelyen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által feketelistára tett oldalak nem lesznek elérhetők – jegyezte meg a frakcióvezető.

A gyermekeket minden eszközzel meg kell védeni! – írta bejegyzése zárásában Kocsis Máté.

Címlapkép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre