Felmérés: a magyarok közel fele szerint reális veszély a harmadik világháború

A magyar felnőttek 47 százaléka szerint a harmadik világháború kitörésének jelenleg valós esélye van. A Magyar Társadalomkutató felméréséből az is kiderül, hogy a magyarok túlnyomó többsége háborús konfliktus esetén az azonnali tűzszünetet és a felek tárgyalóasztalhoz ültetését szorgalmazná.

Izrael és Irán konfliktusával egy újabb háború körvonalazódik a Közel-Keleten, ezért a Magyar Társadalomkutató Kft. megvizsgálta, hogy a magyar társadalom milyennek látja a jelenleg is zajló háborúk világméretűvé válásának esélyeit, közölte a szervezet.

A felnőtt magyar lakosságot reprezentáló válaszadók kétötöde (38%) szerint bármikor kitörhet a harmadik világháború, további 9 százalékuk szerint az már zajlik is

– írták.

A világháború veszélyét valósnak érzékelőkkel szinte megegyezik azok aránya, akik a háborús konfliktusokat érzékelik ugyan, de azokban nem látják egy esetleges világháború kitörésének esélyét (46%).

A nők között magasabb a világháborútól tartók aránya (51%), mint a férfiak (42%) esetén.

Világháborús félelmek és békepártiság jellemzik a magyarokat. Forrás: Magyar Társadalomkutató Kft.

A kutatás vizsgálta azt is, hogy a válaszadók szerint Magyarországnak milyen magatartást kellene tanúsítania háborús konfliktusok esetén.

A magyarok túlnyomó többsége (84%) egyetértett azzal az állítással, hogy Magyarországnak ilyen helyzetben az azonnali tűzszünetet és a felek tárgyalóasztalhoz ültetését kell szorgalmaznia, ami a magyarok békepártiságára utal.

A felmérés készítéséről: a kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, az adatfelvétel 2024. április 15-17. között történt. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

Címlapkép: A drónfelvételen ballisztikus rakéta roncsdarabjánál állnak emberek Izrael keleti térségében, a Holt-tengernél 2024. április 20-án, egy héttel azt követően, hogy Irán nagyszabású drón- és rakétatámadást indított Izrael ellen. Az izraeli légvédelem az iráni támadóeszközök nagy részét a levegőben megsemmisítette, jelentős károk nem keletkeztek. A palesztinokat támogató Irán több mint 300 harceszközzel végrehajtott támadása megtorlás volt amiatt, hogy április elején Izraelnek tulajdonított rakétacsapás érte Irán damaszkuszi külképviseletét. Fotó: MTI/AP/Itamar Grinberg

Iratkozzon fel hírlevelünkre