A demokraták Trump megölését készítik elő?

Nem akármilyen törvényjavaslatot nyújtott be 19-én, pénteken a demokrata párti Bennie G. Thompson szenátor. Ez minden, titkosszolgálatok által védett személyre vonatkozna, akit bűncselekmény vádjával ítéltek el. Ha a javaslatot megszavazzák és törvény lesz belőle, akkor, – ha a „hallgatási pénz” ügyében börtönre ítélnék Trump elnököt, – megfosztanák őt a titkosszolgálati védelemtől amely minden amerikai elnöknek és feleségének élete végéig jár.

A vád egy 2006-os történeten és annak utóéletén alapszik. E szerint Trump a felnőtt-filmes „Stormy Daniels” művésznéven ismert Stephanie Clifforddal „barátkozott”, majd, hogy a 2016-os elnökválasztását ez az affér ne befolyásolja, az ügyvédén keresztül hallgatási pénzt is fizetett neki. A gondot nem is a (Trump által be nem ismert) kapcsolat okozta, még csak nem is a „hallgatási pénz”, mert az önmagában nem illegális, hanem az, hogy a vád szerint Trump a nőt saját cégének pénztartalékából fizette ki azt, majd kampányköltségként számolta el. Majd – ami ennél komolyabb vád, – hogy az átutalás nyomait a munkatársai igyekeztek eltüntetni a könyvelésből.

Habár „normális esetben” – ha minden vádpont igaz – ezért pénzbüntetés járna, legalábbis ezt várják a Trump stáb tagjai – a ki tudja meddig húzódó tárgyalás végén a volt elnököt akár (maximum) négy év börtönre is ítélhetik. A demokraták eddig úgy gondolták, hogy maga a tárgyalás is sok időt és energiát vesz el a választásokra készülő Trumptól, nem is beszélve a várhatóan körülbelül két hónapig is elhúzódó tárgyalás által okozott erkölcsi kárról, amely befolyásolhatja a választókat.

De úgy látszik, hogy biztosra akarnak menni. Ezért nyújtotta be Bennie G. Thompson szenátor, a képviselőház belbiztonsági bizottságának vezetője a szóbanforgó törvényjavaslatot. Őt idézve: „Fel kell készülnünk és frissítenünk kell a törvényt, hogy az amerikai nép biztos lehessen abban, hogy a védelmi státusz nem jelent különleges bánásmódot és hogy azok, akiket börtönbüntetésre ítélnek, valóban le fogják tölteni a tőlük elvárt időt.”

Hogy a törvényjavaslatban szó sincs Trump elnökről? Hogyan is lenne…? De a vérszomjas Bennie G. Thompson még Trump bírósági tárgyalását megelőzve, magát a törvényjavaslatot is úgy jellemezte, hogy ez „az elítélt és rendkívül becstelen, korábbi védelmezettekről” szól.

Nyilvánvaló, hogy a titkosszolgálat eltávolítása megkönnyítené bárki számára, hogy megölje Trumpot, ami vitathatatlanul Thompson törvényjavaslatának a célja

– mondta a friss törvényjavaslatról Byron York konzervatív politológus, író és publicista. Az igazsághoz tartozik, hogy Trump elnök és a saját vállalata ellen már eddig is több támadást indítottak a szövetségi ügyészek, de egyelőre azokat a vádakat félretették. A dolog pikantériája, hogy ha Trump nyerné a szavazást, elméletileg megkegyelmezhet magának, vagy elrendelheti a vádak elutasítását.

A címlapképen Donald Trump amerikai elnök választási kampánybeszédet tart a Michigan állambeli Battle Creek város W. K. Kellogg repülőterén 2019. december 18-án. 
MTI/AP/Evan Vucci

Iratkozzon fel hírlevelünkre