Az ukránok a tőlük nyugatra eső országok közül Magyarországot szeretik a legkevésbé

Legalábbis a Razumkov Központ felmérése szerint, amelyről az unian.net nyomán a mandiner.hu számolt be. A megkérdezett ukránok  63 százaléka viszonyult negatívan Magyarországhoz, ennél rosszabb eredményt egy nyugati ország sem ért el.

Az ukránok kedvencei között – a felmérés szerint – ott van a távoli Kanada, a közeli Lettország, Litvánia és Észtország, illetve az Egyesült Királyság és Franciaország.

Az a tény, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójával segítette Ukrajnát, ezek szerint nem sokat nyomott a latba.

A mandiner.hu felidézte Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójának egy ukrajnai történetét. Egy helyütt, az épületek között járva, helyi vezetőket keresve rátaláltak egy asszonyra és a kislányára. Az édesanya beszélt kicsit angolul. 

„Megkérdezték, mi járatban vagyunk. Mondtam, Magyarországról jöttünk, segíteni szeretnénk új óvodákkal, iskolákkal, élelmiszerrel, higiéniai eszközökkel. Erre a kislány belenyúlt a náluk lévő szatyorba, elővett belőle egy csokoládét, és odanyújtotta nekünk, megköszönve, hogy ott vagyunk. Könnybe lábadt a szemünk” – nyilatkozta Lehel László.

Címlapkép:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején. Ukrajna 2022 februárjában folyamodott az EU-hoz tagjelölti státuszért, és azt 2022 júniusában megkapta. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Iratkozzon fel hírlevelünkre