A felvidéki Muzsla község olvasói péntek óta Mécs László papköltő életének legjobb ismerői

Mécs László premontrei szerzetes, papköltő életét feltáró könyvet mutattak be – a szerző: Czapáry-Martincsevics András jelenlétében – pénteken az Érsekújvári járásban található Muzsla község könyvtárában.

Mécs László Hernádszentistván született 1895-ben, s Pannonhalmán hunyt el 1978-ban, Corvin-koszorús költő, lapszerkesztő. A két világháború közötti vallásos líra egyik legnépszerűbb alakja. A második világháború idején is aktívan alkotott. 1942. januárjában jelent meg az ,,Imádság a nagy Lunatikusért” című verse, amely számos utólagos értelmezést kapott, Hitler-ellenes tartalmának megjelenése után büntető eljárás indult ellene. 1945. után köteteit sokáig csak külföldön adhatták ki. A második világháború után jellemző volt, hogy a szabadon gondolkodó szerzők, költők akár 10 éves börtönt kockáztattak, ha munkásságukat államellenesnek minősítették – jelent meg a könyvbemutatóról szóló beszámolóban a könyvtár közösségi oldalán.

Czapáry-Martincsevics András dedikálás közben a muzslai könyvtárban. Forrás: Facebook/Községi Könyvtár, Muzsla

Czapáry-Martincsevics András: Katakombák magyarja – Mécs László megfigyelési dokumentumai (1945 – 1978) című könyv bemutatójáról a Felvidék.ma is tudósított.

Mint írták, a szerző okleveles villamosmérnök, igazságügyi informatikai szakértő, levéltári kutató 2014 óta a családtörténeti munkássága mellett az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában kutatja az 1945-1989 közötti időszak állambiztonsági és államvédelmi rendszerével összefüggő ügynöktörténeteket. Vizsgálódásának fő területei a történelmi egyházak.

Az esten elmondta, 2014-ben ismerte meg Mécs László költészetét, azután mélyedt el a papköltő életének kutatásában.

Az általa kutatott 40 ezer oldalas dokumentum megdöbbentő adatokat tartalmazott a Kádár-diktatúráról, az ügynöki lét természetrajzáról, az államrendi rendszer működtetéséről.

A beszervezett hittestvéreitől Mécs Lászlóról szóló jelentések 1942-ben kezdődtek, végigkísérték még halála után is, ugyanis 1978-ban a temetéséről is voltak ügynöki jelentések. A vád ellene a “demokratikus rendszer elleni zaklatás” volt.

Mécs László premontrei szerzetes, papköltő életét feltáró könyvet mutattak be pénteken az Érsekújvári járásban található Muzsla község könyvtárában. Forrás: Facebook/Községi Könyvtár, Muzsla

A könyv szerzője részletes tájékoztatást ad a legmagasabb szintű egyházfők beszervezési módszereiről, a békepapok szervezéséig. Említést tett a Fehér Gárda földalatti mozgalomról, mely 1949-1950-ben a magyar Alföldön volt aktív. Tagjai között katolikus papok is voltak. A kommunista hatalom a konspiratív módon működő hálózatot felgöngyölítette, vezetőit kivégezték.

A könyv igen izgalmas története mellett ismertetést ad a bencés rend, a jászóvári és csornai premontrei rend történetéről 1945 előtt – közölte a felvidéki hírportál.

Címlapkép: Czapáry-Martincsevics András a Katakombák magyarja – Mécs László megfigyelési dokumentumai (1945 – 1978) című könyvének muzslai bemutatóján 2024. április 19-én. Forrás: Facebook/Községi Könyvtár, Muzsla

Iratkozzon fel hírlevelünkre