Költeményeivel fényt gyújt a lelkünkben – Mécs Lászlót idézzük

Ezúttal Mécs László premontrei szerzetes-költő műveiből idézünk néhány gondolatot. Adjanak erőt mindannyiunknak!

  1. Megszépül minden, ha valakié./ Be szép egy kiskert, ha valakié!/ Be szép egy asszony, ha valakié!/ Be szép a szívünk, hogyha szeretik!/ Be szép az ország, hogyha szeretik!/ Megszépül minden, hogyha szeretik!
  2. Én tükre vagyok minden mosolyoknak,/ én azért élek, hogy visszamosolyogjak.
  3. Az élet örök búcsúzás./ Ó bár csak tudnánk távozáskor/ fényt hagyni, mint a Messiás,/ belészeretni a szívekbe,/ apostolokba, mártírokba,/ hogy átadják a századoknak,/ a századok az ezredeknek!/ Fényt hagyni, mint a Messiás!
  4. Az egyik bánatom: mért nem tudja látni/ egymást a sok ember, a sok-sok királyfi,/ úgy, ahogy az anyjuk tudja őket látni?
  5. Csak annyit tudtam, Valaki szeret./ Valaki nagyobb minden boldogságnál,/ minden csendnél és minden szerelemnél./ nagyobb a Földnél és nagyobb az égnél./ Tudtam, szeret. És ennyi az egész.
  6. Arany-hidat verek hitből, reményből, szeretetből./ Az elmúlás erecskéi, csermelyei, folyói felett,/ tavaszok, eszmék, filozófiák felett,/ emberek, Nap, Hold, csillagrendszerek felett,/ az elmúlás tengere felett,/ arany-hidat verek Ahhoz,/ aki nem jött és nem megy,/ aki nem volt és nem lesz,/ aki Van!
  7. Harmincöt éve, hogy kiránduláson/ vagyok Földünkön s nézek éberen:/ csodák csodái nyílnak végtelen/ és napról-napra nő csodálkozásom.
  8. Embernek is van vadlúd-vágya: álmodni örök öröm-ágyba,/ lakodalomból lakziba, virágos rétről más felé,/ egyik tavaszból más elé repülni,/ mint a vadliba.
  9. Nem akartam fáklya lenni, Jákob-létra, alagút:/ élni, mint a többi testvér: nagy hajókat hordó tenger,/ ember-tenger csöppje lenni, játékos hab,/ szürke hab, de az Ornak akaratja kipányvázott önmagának.
  10. Szárítsátok ki a multak mocsarát,/ töltsétek be a korgó gyomrokat,/ állítsátok el a könnyek patakját,/ egyengessétek az Űr útját,/ viruljanak ki körülötte/ az áhítat, szeretet szelídkék virágai/ s jöjjön el az ő országa.

+ 1 Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk/ Illendő ruhában, méltóképpen várjunk/ Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget/ S ama jobb hazában megláthassunk Téged.

 

Kiemelt képünk forrása: wikipedia.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre