A Kékvándor című kiállítás szervezői: Burger Barna megmutatta, milyen lenyűgöző ez az ország, amit a hazánknak hívunk

A Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában ma, 2024. április 18-án nyílik meg a Kékvándor című kiállítás. A tárlat Burger Barna fotográfus képeiből áll – a fotográfus emlékére, tiszteletére. A kiállítás rendezője a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – tájékoztatták a Vasárnap.hu szerkesztőségét a szervezők csütörtökön.

Mint írták, Burger Barna fotográfus éppen tíz éve járta végig az Országos Kéktúra 1180 kilométerét. A vándorláson készült fotóit, s a hozzájuk fűződő gondolatait könyvvé formálta és a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában 2015-ben megjelentette Kékvándor címmel.

Egykoron sok magyar tévénézőnek volt élménye a Rockenbauer Pál rendezte híres sorozat: a „Másfélmillió lépés Magyarországon”. Ahogy a film készítői, úgy Burger Barna is keletről nyugatnak indult. Alkalmanként 20 és 40 kilométer közötti távolságokat teljesítve, heti két- három napot rászánva, több mint egy évig, 2013 májusától 2014 novemberéig tartott az útja.

A fotográfus kamerája hol a természet szépségeit, hol a meglepő furcsaságait örökítette meg.

Lenyűgöző tájak, ismerős-ismeretlen emberek, meglepetések vagy éppen apró, szép részletek bukkannak elő ennek a vándornaplónak a lapjairól, ami összességében egy spirituális értelemben is erős országképet mutat nekünk.

Burger Barna különleges fotói révén a ráismerés szépségével láthatjuk Magyarország tájait. Egy olyan Magyarországot, ami – a vele élő emberekkel együtt – egyszerre láttatja a táj szépségét, valamint az épített és természeti örökség együttélését. S ha mást nem teszünk, mint elcsodálkozunk, hogy mennyi rejtett szépség lakik a tájainkon, Burger Barna már akkor is elérte az egyik célját:

megmutatta mindenkinek, milyen sokféle és milyen lenyűgöző ez az ország, amit a hazánknak hívunk.

Nem csak a Kékvándor című album, hanem a vándorlás alatt készült mintegy 40 ezer fotográfiának gondos válogatásából, Csizek Gabriella kurátor (Capa Központ) megrendezésében a kiállításon 100 kép látható. Az Országos Kéktúra tizenkét tájegységén végigvezető fotográfiák és a különleges installációk nem csak a túra teljes útvonalát mutatják be, hanem fényekkel, hangokkal, meglebbenő, megmozduló képekkel az erdők gyönyörű, megnyugtató és kiteljesítő világát megidézve vezetnek el a megismeréstől a felismerésig.

A kiállítás 2024. április 18. és október 31. között látogatható.

Címlapkép: A Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában április 18-án Burger Barna fotográfus képeiből nyílik kiállítás, Kékvándor címmel. Forrás: capacenter.hu/Fotó: Burger Barna

Iratkozzon fel hírlevelünkre