A kormány az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalma mellett újabb intézkedéssel segíti az agráriumot

Az agráriumot a háború és Brüsszel háborúpárti politikája egyaránt sújtja. A kormány éppen ezért az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalma mellett újabb, az importot érintő intézkedéssel segíti az agráriumot – írta az Agrárminisztérium szerkesztőségünknek kedden eljuttatott közleményében.

A piaci folyamatok átláthatósága és a nyomon követés erősítése érdekében előzetes bejelentési kötelezettség lépett életbe keddtől a hazánkba bármely országból behozni kívánt mezőgazdasági termékek esetében – tették közzé.

Az agrárium támogatása és versenyképességének megőrzése kiemelten fontos a mostani háborús helyzetben, amikor Brüsszel háborúpárti politikája a mezőgazdaságban is kihívásokat okoz

– fejtették ki.

A kormány éppen ezért az import bejelentésének előírásával is védi az agráriumot – nyomatékosították.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé teendő adatszolgáltatásnak köszönhetően már a szállításokat megelőzően információ áll rendelkezésre a magyar hatóságok számára az áruforgalomról.

A bejelentési kötelezettség ugyanazon termékkörre vonatkozik, mint amelyre behozatali tilalom él Ukrajnából, így többek között a gabonafélékre és olajos magvakra, növényi olajokra, lisztre, tojásra és húsfélékre.

Nem kell bejelenteni a személyes használat céljából behozott termékeket, továbbá a Magyarországon átszállított árutételeket.

A bejelentést a NÉBIH honlapján elérhető elektronikus űrlapon (portal.nebih.gov.hu/mgbehozatal) kell megtenni, legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órával, légi vagy vízi úton történő behozatal esetén legkésőbb a behozatalt megelőző 6 órával. A bejelentő azonnali visszaigazolást kap a bejelentésben megadott e-mail-címre. A visszaigazoló dokumentumnak kinyomtatott formában kísérnie kell a beléptetett árut. A bejelentés elmulasztása pénzbírságot von maga után.

A lépéssel a magyar piac ukrán importtól való teljes körű védelméhez szükséges eszköztár rendelkezésre áll

– közölte a minisztérium.

Ha már Brüsszel nem tesz semmit az európai mezőgazdaság megvédése érdekében, sőt teljesen megnyitotta az uniós határokat Ukrajna előtt, akkor a magyar kormány nemzeti intézkedések alkalmazásával küzd a minél tisztább piaci viszonyok megteremtéséért – írták.

Címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre