Soltész Miklós: Csak a keresztény felekezetek összefogása és a hívők imádságos lelke mentheti meg Európát

Nincs más út, csak az imádság, csak a keresztény felekezetek összefogása és a hívők imádságos lelke mentheti meg ezt a csodálatos földrészt, Európát és minket, magyarokat is – mondta Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke a Székesfehérvári Baptista Gyülekezet felújított és kibővített imaházának megnyitóján pénteken.

Soltész Miklós emlékeztetett, 21 éve ezen a napon, április 12-én népszavazás volt arról, hogy Magyarország belépjen-e az Európai Unióba. Szólt Szent II. János Pál pápáról is, aki – mint ezt Soltész Miklós felidézte – egy 1989-es beszédében arról értekezett, hogy a kommunizmus után is tarthatunk még a keresztényüldözéstől. 

Tudta, érezte, hogy bár a keresztényüldözésnek az a módja, ami addig, a kommunizmus alatt volt, nem folytatódik, jön egy másik fajta, és lehet, hogy az sokkal nehezebb, adott esetben sokkal alattomosabb lesz, és adott esetben pedig észrevétlenül kúszik bele társadalmunk életébe

– mondta Soltész Miklós.

Soltész Miklós államtitkár, a KDNP elnöke a Székesfehérvári Baptista Gyülekezet kibővített imaházának megnyitóján. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

Beszédében kitért az orosz-ukrán háborúra és a francia elnökre, Macronra is, aki gyakran utal a háború kiterjesztésére. Soltész Miklós elmondta, hogy ezért beszélt egy imaház megnyitóján e dolgokról, s ezért mondta, hogy nincs más út, csak az imádság és az összefogás.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is a gyülekezetek és az ima fontosságát hangsúlyozta. Azt mondta, hogy “semmi nincs a jelenben és a jövőben sem Isten nélkül”, kifejtette , szükség van azokra a helyekre, ahol az emberek, a jó szándékú emberek összejönnek, például azért, hogy imádkozzanak a helyi közösségért, a város közösségéért, nemzetünkért, Európáért, a világért, a békességért, a szeretetért.

Varga László Ottó, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára elmondta azt a helyben jól ismert, de ugyancsak érdekes történetet, miszerint

ez a most felújított és kibővített épület 1981-ben épült, az akkori hatalom nem engedte, hogy az utcafrontra építsék a baptista imaházat, s azt is előírták, annak úgy kell kinézni, mintha egy családi ház lenne.

A mostani építkezéskor tulajdonképpen ezt a teret töltötte be a gyülekezet – mondta a főtitkár.

A Székesfehérvári Baptista Gyülekezet végre az utcafrontra is építkezhetett, s tornyot is állíthatott. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

A megújult imaház tervezését Pozsgai Angéla építészmérnök végezte, aki maga is a gyülekezet tagja.

Az építkezés első ütemében az új utcafronti homlokzat készült el, a fogadótér és a mosdók számát növelve, kiszélesítve a már meglévő tereket. A fűtés korszerűsítése és a villamoshálózat felújítása is megtörtént.

Még két ütemben folytatódik a beruházás. A jelenlegi épület körülbelül 250 fő befogadására alkalmas, de az új létesítmény mintegy 350 fő fogadására lesz képes, harmonikusan csatlakozva a régi épülethez és a már meglévő épületekhez az utcafronton.

A jelenleg elkészült épület 190 millió forintos bekerülési költségéből 130 millió a helyi tagok adakozásából származik. A felújításra állami és önkormányzati forrásokat is kapott a gyülekezet, illetve az Amerikai Magyar Baptista Szövetségtől is kaptak támogatást.

Címlapkép:  A Székesfehérvári Baptista Gyülekezet felújított és kibővített imaházának megnyitója 2024. április 12-én, az épület fejlesztése folytatódik. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre