Egy jelentés, amely felfedi a keresztények nehéz helyzetét Indiában

India

Az Evangelical Fellowship of India (EFI) legfrissebb, a vallásszabadságról szóló éves jelentése dermesztő vészjelzést ad az ország keresztény közösségét sújtó fokozódó erőszak és szisztematikus üldözés miatt.

A 2023-as jelentés 601 keresztények elleni erőszakos incidenst dokumentál, ami drasztikus, 45%-os növekedést jelent az előző évi 413 esethez képest.

„Az alkotmányos védelem és a vallási sokszínűség nagy múltra visszatekintő indiai hagyománya ellenére a megosztó retorika és a lázító nyelvezet térnyerése, amelyet a hivatalos csatornák gyakran elnéznek vagy nem megfelelően kezelnek, a társadalom bizonyos rétegeit arra bátorította, hogy erőszakos cselekményeket kövessenek el és diszkriminálják a vallási kisebbségeket, különösen a keresztényeket és a muszlimokat” – mondta Vijayesh Lal tiszteletes, az EFI főtitkára, aki kiadta a jelentést.

A jelentés kiemeli azokat a régiókat, ahol a keresztények helyzete romlott. Uttar Pradesh esetében 275 eseményt rögzítettek, amely szerint az állam részt vesz pásztorok és hívők letartóztatásában is, gyakran kényszertérés vádjával, annak ellenére, hogy erre nincsenek jelentős bizonyítékok.

Chhattisgarh a célzott erőszak másik melegágyaként jelenik meg, ahol 132 incidenst dokumentáltak.

Az üldöztetés mélységét leleplező jelentés felfedi a temetési jogok megtagadását is a keresztény családoktól. Vijayesh Lal tiszteletes, az EFI főtitkára szerint Indiában a vallási sokszínűség és a kisebbségi közösségek jogait védő alkotmányos garanciák kihívás előtt áll.

A főtitkár szerint a gyűlöletbeszéd és a megosztó narratívák terjedése olyan környezetet teremtett, ahol a szélsőséges elemek fel lettek hatalmazva arra, hogy megsértsék a vallási kisebbségek alapvető jogait. Elmondása szerint sürgősen meg kell fékezni az intolerancia hullámát, amely India szekularizmusát és pluralizmusát fenyegeti.

Vijayesh Lal a keresztények ellen koholt vádak súlyosságára is felhívja a figyelmet, amely szerint

megtérésekre vonatkozó hamis állításokkal célozzák és zaklatják a hívőket Indiában, még azokban az államokban is, ahol nincs konkrét megtérés-ellenes törvény.

A vallási megtérés kérdése India-szerte vitatott csatatérré vált, egyre több állam vezet be szigorú törvényeket a hittérítés megfékezésére, ami a hindu nacionalista érzelmek növekvő befolyását tükrözi. Az ilyen törvényeket elfogadó államok: Odisha, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Jharkhand, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Karnataka és Haryana.

A vallási megtérés korlátozásáról szóló törvényeket emberi jogi csoportok és vallási kisebbségek bírálták, mivel sértik a vallásszabadsághoz való alapvető jogot.

Mivel Indiában közelednek a 2024-es általános választások, az EFI sürgős felhívást tett közzé, amelyben az indiai kormányt és az államigazgatást kérik, hogy védjék meg a vallási kisebbségeket és támogassák a jogállamiságot, különösen olyan államokban, mint Uttar Pradesh, Chhattisgarh, Haryana, Karnataka és Madhya Pradesh.

Forrás: christiantoday.com

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre