Az antik és a keresztény kultúra időfelfogását mutatja be az OSZK pénteken nyíló tárlata

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) április 12-én nyíló, Az idő arcai című kiállítása innovatív és családbarát módon mutatja be az antik és a keresztény kultúra időfelfogását: a kalendáriumok, krónikák, képeslapok és fényképek mellett gyermekek számára is kipróbálható, kézzel fogható és digitális különlegességek várják a látogatókat, akik a páratlan Pannonhalmi Hóráskönyvvel és Liszt Ferenc zsebnaptárával is megismerkedhetnek – közölte az OSZK a Vasárnap.hu szerkesztőségével.

Azt írták, hogy az “egyedülálló kiállítás célja bemutatni ünnepeinket, a hétköznapokból kiemelkedő emléknapjainkat, azok évről évre való megünneplésének fontosságát”. A kiállítás bepillantást enged a régi korok időről alkotott elképzelésébe, és azt is felvillantja, eleink hogyan fürkészték a jövőt, hogyan gondoltak a hétköznapokra és az ünnepekre.

A családok számára is élményt nyújtó kiállítás az idő három aspektusát ragadja meg. Az első térben kronologikusan felépülő művek láthatók: krónikák, régi kalendáriumok, híres emberek határidőnaplói.

A ciklikus időt bemutató második térben jelenik meg az év és a nap köre. Ezen a helyszínen láthatók az egyházi évhez kapcsolódó szerkönyvek, valamint itt mutatják be jeles napjaink egymásra épülését.

A harmadik terem a múló pillanatba helyezi a látogatót. Egyfajta lelki vezetés során különleges tárgyak és idézetek segítenek megérteni minden pillanat fontosságát, az ezekben rejlő lehetőségeket és értéket.

Külön erre az alkalomra érkezett Budapestre az 1500 körül készült Pannonhalmi Hóráskönyv, amely Az idő arcai című tárlat egyik kiemelt látványossága.

A látogatók közelebbi pillantást is vethetnek a kiállított tárgyakra; digitális formában megforgathatják a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárból kölcsönzött éggömböt, amelyen 1250 csillag látható 64 csillagképbe rendezve. A gyerekek feltekerhetik a napkorongot az ég legmagasabb pontjára Szent Iván napjánál, ugyanitt jelképesen tüzet is ugorhatnak, s lehetőség nyílik majd gyönyörű hasonmás imakönyvek lapozgatására is.

Mivel az antikvitásban két alakkal, Khronosszal és Kairosszal ábrázolták az időt, a kiállítótérben ez a két alak kíséri a látogatót. Khronosz a végtelenül hömpölygő idő megtestesítője, a fiatal Kairosz viszont az értékes pillanatnyi időt fejezi ki.

Caput draconis, a sárkány feje – Az idő arcai kiállítás július 11-éig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg. Forrás: OSZK

A kiállítás kurátorai: Túri Klaudia, Varga Bernadett és Szovák Márton, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának munkatársai. A belsőépítészetért Gazdag Mária, az OSZK két korábbi tárlatáért is nemzetközi elismerést aratott tervező, a grafikai munkákért a sokoldalú művész, a Misztrál együttessel frissen Kossuth-díjat kapott Török Máté felelt.

Az idő arcai kiállítás július 11-éig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között tart nyitva.

Az olvasójeggyel rendelkező látogatók ingyenesen tekinthetik meg a tárlatot.

Címlapkép: Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) április 12-én nyíló, Az idő arcai című kiállítása innovatív és családbarát módon mutatja be az antik és a keresztény kultúra időfelfogását. Forrás: OSZK

Iratkozzon fel hírlevelünkre