Latorcai Csaba: A kereszténydemokraták a valódi zöldek

A baloldali környezetvédelem arról szól, hogy amit a globalizált liberális nagytőke elrontott, azt tegyék rendbe. Mi, kereszténydemokraták azt mondjuk, ne adjunk teret a liberális globalizált tőkének – mondta Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető alelnöke, miniszterhelyettes a Vasárnap.hu-nak adott interjúja során. A kereszténydemokrata politikussal a Fejér vármegyei Polgárdi városában beszélgettünk az “Ültessünk, hogy élhessünk!” nevet viselő faültetési akciósorozatról.

Ferenc pápa már a legelső, Laudato si’ enciklikájában megfogalmazta gondolatait a teremtésvédelem jelentőségéről. Ezért is fontos a KDNP számára a faültetés, a teremtésvédelem?

Valóban, a Szentatya az enciklikájában megerősít bennünket abban, hogy a teremtett világ védelme, a környezetünk védelme, az Istentől kapott csodálatos természet megőrzése és átadása gyermekeink és unokáink számára, ez minden keresztény ember kötelessége. A keresztény közéleti embereknek, a kereszténydemokratáknak pedig az a dolguk, hogy ezt ne csupán saját családjukban éljék meg, hanem tegyék a közélet szerves részévé, ezért indítottuk az “Ültessünk, hogy élhessünk!” kampányt. Az, aki nem őrzi, nem óvja meg a környezetét és a természetet, az mérhetetlen önzőségről tesz tanúbizonyságot, hiszen a gyermekeink, az unokáink életfeltételeit veszi el. Nekünk az a célunk, hogy ne vegyük el a gyerekeink és unokáink életfeltételeit, hanem teremtsünk számukra jobb, még jobb életfeltételeket, mint amit mi kaptunk az őseinktől.

Latorcai Csaba: A keresztény közéleti embereknek, a kereszténydemokratáknak az a dolguk, hogy a teremtésvédelmet tegyék a közélet szerves részévé, ezért indítottuk az “Ültessünk, hogy élhessünk!” kampányt. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

Jellemzően a baloldalon szokás zöldként hivatkozni egyes pártokra idehaza és külföldön egyaránt. Egy dán kereszténydemokrata párt viszont arról beszélt nemrég, ők szeretnének lenni a legzöldebb párt Dániában. Lehet a KDNP a legzöldebb párt Magyarországon?

Azt szoktam mondani, hogy a kereszténydemokraták a valódi zöldek. A baloldali környezetvédelem arról szól, hogy amit a globalizált liberális nagytőke elrontott a világban, a természetben, a környezetünkben, azt tegyék rendbe. Mi, kereszténydemokraták azt mondjuk, hogy ne adjunk teret a liberális globalizált tőkének, a liberális globalizált tőke kizsákmányolásának, hanem teremtsünk olyan feltételeket, hogy ők el se tudják rontani a környezetünket, a természetünket! Hogyha nem rontják el, akkor nincs mit helyreállítani. Mennyivel jobb dolog megőrizni, és nem helyreállítani, visszaállítani a környezetünket. Szerintem ez az igazi küldetésünk, hogy már gyökerében – szó szerint, hogyha már a faültetésnél tartunk – orvosoljuk azt, amit a liberális globalizált nagytőke elrontott.

A polgárdi faültetés már a sokadik állomása az “Ültessünk, hogy élhessünk! kampánynak. Jelen volt a polgármester, képviselők, jelöltek, sokan mások. Közösségteremtő szándék is rejlik a kezdeményezés mögött? A fákat ezután is gondozni kell.

Igen, a környezetünket egyénileg nem lehet megvédeni. Egyébként nagyon könnyű beszélni arról, hogyan védjük meg Afrika természeti szépségeit, de az igazi nagy feladat és nagy felelősség az a saját környezetünk megóvása. A közvetlen lakókörnyezetünk, munkakörnyezetünk védelme nem képzelhető el kizárólag egyéni tevékenység részeként, ahhoz össze kell fogni. Nekünk, közéleti embereknek, pedig az a dolgunk, hogy mutassunk példát a helyi lakosoknak, az embereknek, mutassunk példát az egész nemzetnek, hogy igenis vannak olyan témák, amelyek mentén nemzeti egység, nemzeti összefogás szükséges. Ilyen a teremtett világ védelme, a természeti környezetünk megvédése.

Latorcai Csaba (j), a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Nyikos László (b) polgármester a Kereszténydemokrata Néppárt “Ültessünk, hogy élhessünk!” nevet viselő kezdeményezésének polgárdi állomásán 2024. április 3-án. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

Galagonyát is ültettek itt, Polgárdiban. Ennek is szép gyümölcsei lesznek majd. Mit vár a közelgő választási kampányidőszakról? Mennyire lesz az gyümölcsöző?

Szerintem ez a faültetési kampány is megmutatja, hogy mi az emberek érdekeit képviseljük és védjük, különösen a legkiszolgáltatottabbakét, a gyermekekét, a következő generációét, míg a velünk szemben álló baloldal már bizonyította az elmúlt esztendőkben, hogy éppen nem a magyar emberek oldalán, nem a nemzet oldalán állnak, hanem – amiről az előbb beszéltem – a globalizált nagytőke kiszolgálóivá váltak. Tökéletesen bizonyították, hiszen dollármilliókat kaptak a legnagyobb nemzetközi nagytőkéstől azért, hogy az ő érdekét képviseljék itt, Magyarországon. Hála Istennek, 2022-ben nem jártak sikerrel, most az a közös feladatunk, hogy összefogással elérjük, most se járjanak sikerrel. Bizonyítsuk be, hogy a közösségek összefogása jelenti a jövőt.

Címlapkép: Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) “Ültessünk, hogy élhessünk!” elnevezésű faültetési akciósorozatának polgárdi állomásán 2024. április 3-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre