Ismét elzarándokoltak a korondiak Međugorjébe – A zágrábi magyar konzulátushoz is tettek kitérőt

Idén is útra keltek a korondi zarándokok a boszniai Međugorjébe. Mint a Vasárnap.hu is beszámolt róla, a tavalyi évben a horvát-bosnyák határon a horvát határőrök megállították a korondiakat szállító buszt, több órán át ott tartották őket, majd a Međugorjéban vásárolt kegytárgyaikat elkobozták.

Akárcsak 2023-ban, idén is ötvenheten vettek részt húsvét után Balla Imre plébános vezetésével a hatnapos zarándoklaton, amelyet ismét közösen szerveztek meg a magyarországi Becsehely testvértelepülés híveivel.

A hazaúton tettek egy kisebb kitérőt, hogy a zágrábi magyar konzulátuson személyesen fejezzék ki köszönetüket, amiért segítettek nekik tavaly a kegytárgyak visszaszerzésében. A zágrábi magyar konzulátus munkatársainak köszönhetően minden jogsértést orvosoltak, s még a horvát törvénykezésben is változást értek el, ezentúl nem szabad a horvát határon zarándokoktól kegytárgyat elkobozni.

Az ünnepségre 2024. április 6-án délután a konzulátus kulturális központjában került sor. A zarándokokat dr. Demcsák Csaba konzul és munkatársai fogadták. A esemény a történtek felidézésével kezdődött és a hálaajándékok átnyújtása után szeretetvendégséggel zárult a konzulátus munkaközösségének jóvoltából. Balla Imre korondi plébános és Katona Mihály polgármester köszönetet mondott, és meghívta a konzul urat és munkatársait Székelyföldre. 

Erős bizonyosság él a szívükben, hogy a Szűzanya oltalma alatt hitben járva az istenszeretőknek minden a javukra válik. A világban pedig magyarként nem vagyunk magunkra hagyva, mert az anyaországnak minden magyar számit. A jó Isten mindenannyiunk fölött, a magyar nemzetet mindenek előtt! Hajrá, magyarok! Mária, a béke királynője, könyörögj érettünk!

– fogalmazott Balla Imre korondi plébános beszámolójában.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Iratkozzon fel hírlevelünkre