Szigorúbb határvédelmet követelnek a migráció ellen

Az amerikai választópolgárok döntő többsége támogatná a szigorúbb védelmet az Egyesült Államok délnyugati határai mentén. A bevándorlás kiemelt témája a 2024-es elnökválasztási kampánynak, a számok pedig azt mutatják, hogy az amerikaiak elégedetlenek a Biden-adminisztráció liberális bevándorláspoliti­kájával – világított rá csütörtöki Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Az amerikai választók többsége támogatja a délnyugati határfal tovább építését, a menedékjog feltételeinek szigorítását, valamint az illetéktelen tartózkodók kitoloncolását – derül ki a YouGov felméréséből.

A közvélemény-kutatás március 8-11. között zajlott, és 1482 amerikai választókorú polgár vett benne részt, akik közül közel ezren regisztrált szavazók. Az amerikai Bevándorlási Tanulmányok Központja (Center for Immigration Studies, CIS) szerint ez is azt bizonyítja, hogy az amerikaiak többsége helytelennek tartja a Biden-adminisztráció bevándorlási politikáját. A megkérdezettek mindössze 33%-a elégedett Biden elnök bevándorlással és határvédelemmel kapcsolatos munkájával az elmúlt négy évben. A függetlenek 61%-a, a Donald Trumpot támogatók 91%-a, míg még a Joe Bidenre voksolók 48%-a osztja ezt a véleményt.

A YouGov közvélemény-kutatás arra is kitért, a megkérdezettek mely határvédelmi módszereket és bevándorlási eljárásokat támogatják. A fizikai határzár (határfal) megépítését a válaszadók 51%-a támogatta, ami 11%-os növekedést jelent a Gallup erre vonatkozó 2019-es felméréséhez képest.

A válaszadók emellett támogatták a menekültügyi normák szigorítását (55%), az irreguláris migránsok kiutasításának megkönnyítését (58%), a határbiztonsági ügynökségek létszámának bővítését (68%), valamint a határ automatikus lezárását, amennyiben a napi illegális átlépések száma elér egy előre megállapított küszöböt (58%). A válaszadók többsége mindössze az okmányokkal nem rendelkező határátlépők állampolgársághoz jutásáról szóló törvény szigorítását nem támogatta (48%).

A felsorolt határvédelmi intézkedések és bevándor­lási törvényjavaslatok mind szerepeltek a rövid életű szenátusi határvédelmi törvénytervezetben, amelyet James Lankford oklahomai republikánus, Krysten Sinema arizonai független és Chris Murphy connecticuti demokrata szenátorok állítottak össze – ám azt nem fogadták el. A törvényjavaslat támogatói fontosnak nevezték, hogy a törvénytervezet felhatalmazása által a mindenkori elnök lezárhatná a határt, amennyiben a napi elfogások száma eléri a 4000 főt. A tervezet növelte volna a határvédelmi tisztek számát, hozzájárulva egy hatékonyabb rendszer felállításához.

A törvénytervezet a 2024-es amerikai elnökválasztás kampányának egyik fő témájává vált. Joe Biden a törvényjavaslat megakadályozását, míg Donald Trump annak újjáélesztése mellett érvel beszédeiben. Bár a CIS kutatói szerint a törvényjavaslat nem volt hibátlan, a YouGov közvélemény-kutatásában megkérdezett szavazók láthatóan támogatják annak fő irányát.

Címlapkép: Az amerikai-mexikói határkerítés a Baja California mexikói állambeli Tijuanában 2021. január 21-én, egy nappal Joe Biden amerikai elnök beiktatása után. Biden egyik első rendeletében leállíttatta az amerikai-mexikói határfal építkezését. Fotó: MTI/EPA/EFE/Joebeth Terriquez

Iratkozzon fel hírlevelünkre