Bagdy Emőke: „Nem tartom jónak a nemsemleges nevelést”

Bagdy Emőke

Mint korábban megírtuk, a Stokke Baby norvég cég a közösségi médián keresztül a nemsemleges gyermeknevelést reklámozza. A vállalat termékeit feltüntetve egy édesanya meséli el, hogyan neveli gyermekeit színektől, illetve fiús vagy lányos játékoktól függetlenül.

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus lapunk megkeresésére elmondta, hogy személyesen nem tartja jónak a nemsemleges nevelést, mivel „az az életkori szakasz, amely a társadalmi nem identitásérzését beülteti azonosulás által a gyermek viselkedés készletébe, szenzitív szakasz a nemi jellegzetességek, viselkedésmód, normák, elvárások beültetés szempontjából.”

Egy norvég bababútor cég nemsemleges neveléssel reklámoz

Elmondása alapján

„nem is kell beültetni, mert az akaratlanul is életbe lépő program beszippantja az azonosulás mechanizmusával a gyermek biológiai nemével kongruens magatartásmintákat.”

Bagdy Emőke szerint ez nem csak természetes és normális, hanem „elkerülhetetlenül végbemenő történés”, amelyhez a szülők (anya és apa) mintája szükséges. A szakpszichológus úgy véli, hogy

„ebbe nem is szabad bármiféle befolyásolást tenni, nem kell nemsemleges machinációkat beiktatni, hagyni kell, hogy a kulcsingerként ható anya és apa minta imprintálódjon.”

A professzor asszony hozzátette, hogy ez magától történik az óvodáskor során, az egészséges gender kialakulását pedig úgy tudjuk segíteni, ha például a lánygyermeknél nőies dolgokkal hangsúlyozzuk, hogy ő lány, akár ékszerekkel, szép ruhákkal, hajcsattal, stb.

A szakpszichológus szerint a fiúknak pedig nyugodtan adhatunk autómárkás képeket, fiús ruházatot, sőt, elmondása szerint az ún. agresszív játékoktól sem kell tartani, csupán az agresszivitást mutató filmektől, videóktól, illetve ilyen jellegű látványok kerülése ajánlott.

„Úgyis vannak a mesében is agresszív scénák, de mindegyik a gonosz ellen, aki/ami elnyeri méltó bünetését. Ez nagyon fontos” – zárta Bagdy Emőke.

Címlapkép: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre