Hoppá! Német gazdaságkutató intézetek adatai alapján is jobban növekedhet a magyar gazdaság, mint a sajátjuk

Négy vezető német gazdaságkutató intézet szerdán ismertetett közös előrejelzése szerint az általuk eddig vártnál jóval kisebb mértékben nő a német GDP az idén az export visszaesése és a gyenge belső kereslet miatt – közölte a Magyar Távirati Iroda.

A müncheni ifo, a kieli IfW, az esseni RWI és a hallei IWH most azzal számol, hogy az idén csupán 0,1 százalékkal nő a német hazai össztermék (GDP) az eddig becsült 1,3 százalékos bővülés helyett.

Tavaly 0,3 százalékkal csökkent a német gazdaság teljesítménye.

Szakértők szerint a belső kereslet a vártnál lassabban növekszik, az exportot pedig kedvezőtlenül befolyásolja, hogy a magas energiaárak csökkentik Németország energiaintenzív áruinak versenyképességét.

Neves német cégek tervezik Németország elhagyását

A gazdaságkutató intézetek jövőre 1,4 százalékra gyorsuló német gazdasági növekedésre számítanak.

Az infláció a tavalyi 5,9 százalékról idén 2,3 százalékra, 2025-ben 1,8 százalékra lassul – áll a német intézetek közös jelentésében.

Magyarország tekintetében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábban 4 százalékos GDP-emelkedést prognosztizált, majd márciusban jelezte, hogy ez idén – az exportpiacok átmeneti gyengesége miatt – várhatóan kisebb lesz. Az elemzők a németországinál így is jóval nagyobb, 2-3 százalékos magyar GDP-növekedésre számítanak.

Címlapkép: illusztráció. Forrás: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre