Ferenc pápa: A médiának az igazságot és a közjót kell szolgálnia

Ferenc pápa fogadta a RAI olasz közszolgálati műsorszolgáltató vezetőit és munkatársait a televízió alapításának 70. és a rádió alapításának 100. évfordulója alkalmából. Beszédében a Szentatya hangsúlyozta, a globális világban egységet kell építeni, hitelesen tájékoztatni, minőségi műsorokkal szórakoztatni és megmutatni a sokszínűséget, odafigyelve mindenkire.

Ferenc pápa különválasztva elemezte a szolgálat és a köz kifejezéseket, melyek jól mutatják küldetésük alapját: a kommunikáció mint ajándék a közösségnek.

A szolgálat jelentése a rádiós és televíziós munkatársak esetében az, hogy az állampolgárok igényeire egyetemes nyitottsággal válaszol, képes úgy bemutatni a helyi történéseket, hogy tiszteletben tartja és előmozdítja minden személy méltóságát; hozzájárul az igazsághoz és a közjóhoz a tájékoztatás, a szórakoztatás, a kultúra és a technológia megfelelő felhasználásával. Az információ világában a szolgálat lényegében az igazság keresését és előmozdítását jelenti, a teljes igazságét

– fogalmazott a Szentatya. Leszögezte, fel kell tartóztatni az álhírek terjedését, azt az alattomos szándékot, amely a közvéleményt ideológiai alapon igyekszik befolyásolni, hazugságokkal, a társadalom szövetét bomlasztva. Az igazság egy és harmonikus, nem lehet személyes érdekek szerint megosztani – tette hozzá. Kifejtette, a tájékoztatásban dolgozók számára a szolgálat azt jelenti, hogy kerülik a megtévesztő leegyszerűsítéseket, hiszen az igazságot sokféle hang szimfóniája adja ki, nem pedig az, ha mindig csak saját elképzelésüket hangoztatják. 

Garantálni kell a különböző vélemények és források tiszteletteljes pluralizmusát, mert ahogy már Szent II. János Pál pápa is leszögezte: az igazságot soha nem lehet másokra kényszeríteni. Tiszteletben kell tartani mások lelkiismeretét, amelyben magának Istennek a képmása tükröződik. Az igazságot csak felajánlani lehet a másiknak, aki pedig felelősen elfogadja azt.

– hangsúlyozta a Szentatya. 

Technikában gazdag, de emberségben szegény kor a miénk, amelyben fontos a szépség keresése, a szolidaritás előmozdítása, a szabadság megőrzése. Azon kell dolgozni, hogy minden művészi kifejeződés segítsen felemelni az embereket; segítsen elgondolkodtatni, érzelmeket ébreszteni, mosolyra és meghatott könnyekre fakasztani, hogy értelmet találjanak az életben, meglássák a jó távlatát, ne törődjenek bele a legrosszabba.

– emelte ki Ferenc pápa, hozzátéve, a technika és a technológia számos kérdést vet föl. Ezzel kapcsolatban a pápa figyelmeztetett, szükség van a mesterséges intelligencia rendszereinek etikai szabályozására, hogy megelőzzük a káros és diszkriminatív következményeket, amelyek a társadalmi igazságosságot fenyegetik. Nem szabad engedni, hogy használatuk a pluralizmus rovására menjen, hogy kiélezze a közvéleményt, vagy hogy uralkodóvá tegye az egyengondolatot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre