Március tizenötödike után csütörtökön ismét szélsőséges románok provokáltak Sepsiszentgyörgyön

Hazafias román dallamokkal „örvendeztette” Sepsiszentgyörgy lakosságát a Nemzet Útja (Calea Neamului) és a Nemzeti Mozgalom közösen szervezett demonstrációján Mihai Tîrnoveanu és néhány társa. Az akció csütörtökön délután vette kezdetét a város főterén, a cseppet sem csendes tüntetőket a csendőrség felügyelte – közölte a szekelyhon.ro.

Mint írták, nagyjából 8-10 személy vonult be a háromszéki megyeszékhely központjába csütörtökön, 13 óra 30 perc környékén Mihai Tîrnoveanu vezetésével. A társaság három román zászlót és négy hangszórót hozott magával, utóbbiakból fülsüketítő hangerővel szóltak a hazafias, román nóták.

Az akcióra egyébként kaptak engedélyt a hatóságoktól. Az egyesület és pártvezető előző éjjel jelentette be érkezését Facebook-oldalán. Mint fogalmazott: a megmozdulás célja, hogy emlékeztesse Sepsiszentgyörgy lakosságát, hogy Romániában élnek, éppen ezért szeretettel vár minden magyart egy „kellemes hangulatú” találkozásra, beszélgetésre, hogy ezt személyesen is elmagyarázhassa.

„Nem remeg a térdünk a félelemtől, hogy eljönnek a magyarok a rendezvényeinkre, szemben a gyenge lábakon álló magyarországi és az RMDSZ-es vezetőkkel, akik képtelenek beszédet tartani, ha megfélelemlítik őket a románok” – fogalmazott Tîrnoveanu.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is reagált az eseményekre:

“Tekintettel arra, hogy a Calea Neamului által szervezett akció a köztéri megmozdulás bejelentésekor feltételül szabott civilizált jelleget jócskán túllépte, és ezáltal megzavarta a köznyugalmat, akadályozta a közintézmények, az oktatási-, kulturális és gazdasági létesítmények működését, összehívtam a köztéri megmozdulások engedélyezésével foglalkozó bizottságot, és kértem ennek leállítását, amely rövidesen meg is történt” – írta Facebook-bejegyzésében.

A március 15-ös kudarcba fulladt provokációjuk után a Calea Neamului szélsőséges szervezet Tîrnoveanu vezetésével bosszútól és frusztrációtól vezérelve visszatért

– olvasható ugyancsak a polgármester közösségi oldalán.

Rendőrőrsön fejezték be a napot a március 15-i ünnepet megzavarni kívánó románok Sepsiszentgyörgyön

Iratkozzon fel hírlevelünkre