Rendőrőrsön fejezték be a napot a március 15-i ünnepet megzavarni kívánó románok Sepsiszentgyörgyön

Magyarellenes feliratot tartalmazó molinóval vonult be a Nemzet Útja (Calea Neamului) vezetője és két társa március 15-én Sepsiszentgyörgy központjába. A hatóságok még a transzparens kifeszítése előtt elkapták  a Mihai Tîrnovenanu vezette rendzavarókat.

Az éles megnyilatkozásoktól vissza nem riadó Mihai Tîrnovenanu közösségi oldalán maga is beszámolt az esetről, amely végén a rendőrségen találta magát, azt írta, hogy a csendőrök „brutálisan” tépték le az általuk készített molinót, furgonba kényszerítették, majd a rendőrőrsre szállították. A molinóra egyébként azt írták – Tîrnovenanu közlése szerint -, hogy „Erdély román föld”.

Sepsiszentgyörgyön ünnepli a centenáriumot a nacionalista Calea Neamului Egyesület

A három rendzavaró összesen tízezer lejes büntetést kapott, s őrizetben tartották őket a március 15-i ünnepség végéig, amelyen eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztere is részt vett.

Az Antal Árpád polgármesternek címzett provokációra az a válasz érkezett az elöljárótól, hogy

a háromszéki megyeszékhelyen magyar és román békében él és ünnepel együtt.

Hozzátette, hogy mindez beigazolódott az idei magyar nemzeti ünnepen is, ugyanis a Tîrnoveanu-féle incidensen kívül – amelyet éppen csak a körülötte tartózkodók vehettek észre – semmilyen zavargás nem történt, a műsor a megszokott módon zajlott.

Forrás: szekelyhon.ro

Címlapkép: Antal Árpád András polgármester beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Sepsiszentgyörgyön 2024. március 15-én. Fotó: MTI/Kátai Edit

Iratkozzon fel hírlevelünkre