Krisztus kálváriájához hasonlította a gázai keresztények helyzetét a közösség katolikus plébánosa

Gabriel Romanelli atya, a gázai Szent Család plébánia vezetője a SIR (Servizio Informazione Religiosa) olasz katolikus hírügynökségnek adott interjújában Krisztus kálváriájához hasonlította a Gázai övezetben élő keresztények jelenlegi helyzetét.

A gázai katolikus plébános arról beszélt, hogy a lakosság túlnyomó része nagyon elcsüggedt, mivel nincsenek látható jelei a békének vagy az erőszak abbamaradásának.

Romanelli atya a háború október 7-i kitörése óta Jeruzsálemben rekedt, ám elmondása szerint folyamatosan tartja a kapcsolatot híveivel. Beszámolt róla, hogy közösségének tagjai hónapok óta a plébánia területén keresnek menedéket a többi, összesen mintegy hatszáz kitelepített kereszténnyel együtt, akik a bombázásokban mindenüket elvesztették.

Az atya beszámolt a Gázából érkező jelentésekről is, amelyeket a plébánián tartózkodó Youssef Asaad atyától kapott.

Asaad atya leírta a plébánia környékének állapotát: törmelékhegyek, szemét és átszakadt csatornák jellemzik a feldúlt tájat. A sok eső magas páratartalmat okoz, és ez felerősíti a romok alatt még mindig bomló testek szagát.

Mindezek ellenére minden nap imádkoznak a békéért, szenvedéseiket és nehézségeiket felajánlják a tűzszünetért és a túszok szabadon bocsátásáért

– tette hozzá Romanelli atya.

A plébánia kapcsán az atya arról is beszámolt, hogy újra megnyílt a konyhájuk, de még mindig nagyon veszélyes kimozdulniuk az embereknek.

Az USA és más országok által a levegőből ledobott, valamint a tengeren érkező humanitárius segélyek nem jutottak el mindenkihez, nem jutottak el a plébániára

– mondta. Hozzátette: néhány plébániai tagnak sikerült lisztet szereznie, így ismét tudnak kenyeret sütni. Ezt áldásként élik meg, s remélik, hogy visszatérhetnek a heti kétszeri főzéshez.

Forrás: vaticannews.va

Címlapkép: Gabriel Romanelli atya, a gázai Szent Család katolikus plébánia plébánosa. Forrás: vaticannews.va

Iratkozzon fel hírlevelünkre